Dokument koji će objediniti potrebe mladih Porečana


ko 150 sudionika uključilo u javnu raspravu o izradi Programa za mlade grada Poreča, održanoj na Dan Europe u kazališnoj dvorani i novootvorenom Centru za mlade. Grad Poreč jedan je od partnera u međunarodnom projektu "Jadranska mladinska ideja" koji sufinancira Europska unija i u sklopu kojeg se radi na izradi Programa te su se na javnoj raspravi okupili nositelji projekta, predstavnici Zavoda MOVIT - Zveza prijateljev mladine iz Maribora te uz Grad ostali partneri, predstavnici ljubljanskog Zavoda Instituta za kreativne raziskave mladine i Udruge Regionalni info centar za mlade iz Rijeke.

Prekogranična suradnja i mobilnost mladih

Sudjelovanju u raspravi odazvali su se predstavnici organizacija civilnog društva, iz oko 30 udruga, od čega desetak iz sportskih klubova, obrazovnih ustanova, obje porečke srednje škole, Osnovne škole u Poreču, policije, Centra za socijalnu skrb, Fonda Zdravi grad, Gradske knjižnice, Zavičajnog muzeja, Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva i drugi. Sudionici su upoznati s metodologijom i hodogramom izrade Programa za mlade te ciljem ovog okupljanja, a nakon prvih ideja, rasprava se nastavila u radnim skupinama, prema ciljevima i područjima djelovanja za mlade.

Kako doznajemo od dogradonačelnice i koordinatorice Zdravog grada Nataše Basanić Čuš, Programom za mlade grada Poreča želi se organizirati, objediniti i unaprijediti različita područja usmjerena unapređenju kvalitete života mladih, organiziranju njihova slobodnog vremena te aktivno uključiti mlade u društveni život zajednice i EU. Trebao bi potaknuti intenzivniju prekograničnu suradnju i mobilnost mladih Poreča, kongresni turizam i razmjene mladih te omogućiti povezivanje s mladima u EU-u.

- Program za mlade zamišljen je kao strateški dokument koji objedinjuje potrebe mladih i usmjerava aktivnosti organizacija, udruga ili institucija, koje se u našem gradu na različite načine bave mladima. Trebao bi mladima pomoći da bolje i lakše zadovolje svoje specifične potrebe i interese, a organizacijama koje se bave mladima da osmišljavaju programe podrške za njihov rast i razvoj na njima primjeren način koji podržavaju ključna područja razvoja mladih kao što su društvena uključenost, zdravlje, sport, obrazovanje, poduzetništvo, stvaralaštvo, mobilnost, povezivanje. Program se već dulje vrijeme priprema i mnogo od njega očekujemo.

Internetsko javno savjetovanje

- Prvenstveno da uključi potrebe svih mladih Poreča koji žele sudjelovati u njegovu donošenju zbog čega je osigurana potpuna javnost rada. Velik interes za Program pokazao je i odaziv na prvu javnu raspravu, a bit će ih još. Očekujemo da će se Program za mlade grada Poreča donijeti tijekom ljeta, a najkasnije u rujnu. U svakom slučaju, bit će donijet onda kada u sadržaj programa budu ugrađene potrebe mladih o kojima će se u narednom razdoblju s njima razgovarati i postići konsenzus, kaže Basanić Čuš.

Nakon završenih rasprava zajednički je zaključeno da će se završiti priprema prijedloga Programa za mlade, koji će svi sudionici dobiti na uvid i razmatranje, kako bi u svojim ustanovama i organizacijama imali uvid u dokument i priliku predložiti nove ciljeve i mjere, ukoliko su neki bitni izostavljeni. Primjedbe će se ugraditi u prijedlog Programa o kojem će se još jednom konzultirati zainteresirane skupine, putem otvorenog internetskog javnog savjetovanja, kako bi se moglo još jednom raspraviti ciljeve i mjere koje se predlažu. Svi rezultati će se ugraditi u Program te predložiti Gradskom vijeću na usvajanje. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter