Doku Umarov narucio Putinovo ubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samo tjedan dana prije ruskih predsjednickih izbora državna je televizija Kanal Jedan objavila da su ukrajinske i ruske snage sigurnosti uhvatile sumnjivce, povezane s cecenskim ustanickim vodom Dokuom Umarovom, koji su namjeravali ubiti premijera Vladimira Putina, vjerojatnog izbornog pobjednika nedjeljnih izbora.

Uhiceni osumnjicenici planirali su ubiti Putina neposredno nakon nedjeljnih izbora. Uhicenje atentatora potvrdio je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Ukrajinska tajna služba zavjeru je otkrila nakon eksplozije bombe 4. sijecnja u stanu u ukrajinskoj luci Odesa. U tom su stanu tri zavjerenika pokušavala napraviti rucno izradenu bombu. Tada je poginuo Ruslan Madajev, dok je kazahstanski državljanin Ilja Pjanzin teško ozlijeden i prebacen u bolnicu na odjel intenzivne njege. Treci zavjerenik, Adam Osmajev, je ozlijeden, ali je tada uspio pobjeci da bi kasnije bio uhicen.

Prema svemu sudeci, Pjanzin i Madajev su u Ukrajinu doputovali iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Turske, a u Odesi ih je cekao Osmajev. Pjanzin je istražiteljima kazao da je svu trojicu unajmio Doku Umarov. Ruska je televizija prikazala i dijelove ispitivanja Osmajeva koji je, navodno, pristao suradivati s ukrajinskim istražiteljima da ne bi bio izrucen Rusiji.

- Krajnji je cilj bio otici u Moskvu i izvršiti atentat na premijera Putina, kazao je Osmajev istražiteljima i dodao da je Madajev bio spreman preuzeti ulogu bombaša samoubojice. Osmajev je od 2007. na listi medunarodno traženih kriminalaca.

Planovi atentata pronadeni su u racunalu zavjerenika, a oni su morali detaljno prouciti strukturu Putinovog sigurnosnog tima, nacin rada njegovih tjelesnih cuvara, dnevne rute kretanja blindirane limuzine ruskog premijera i druge sigurnosno važne podatke. Osmajev je priznao da su njihove pripreme bile u završnoj fazi.


Podijeli: Facebook Twiter