Dokazi upućuju na upletenost Asada u zločine?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dokazi koje su prikupili UN-ovi istražitelji ratnih zločina u Siriji upućuju i na odgovornost predsjednika Bašara al-Asada, rekla je u ponedjeljak UN-ova visoka povjerenica za ljudska prava Navy Pillay.

Pillay je kasnije zanijekala da je izravno upoznata s njihovom tajnom listom osumnjičenika. Njezine izjave o sirijskom čelniku nisu u skladu s politikom čuvanja tajnosti identiteta navodnih počinitelja do sudskog procesa. UN-ovi istražitelji, koji u najvećoj tajnosti prikupljaju svjedočanstva, ranije su kazali da dokazi ukazuju na najviše razine sirijske valsti, no nisu imenovali Asada ni bilo kojeg drugog dužnosnika.

Oni su sastavili tajnu listu osumnjičenika i predali je Pillay na čuvanje u nadi da će se jednog dana osumnjičenima suditi za kršenja ljudskih prava poput mučenja ili masovnih ubojstava.

"Činjenice ukazuju na odgovornost na najvišoj razini vlade, uključujući i čelnika države", rekla je Pillay na konferenciji za tisak. Pillay je, međutim, rekla da ni ona ne može otvoriti zapečaćene popise i ustrajala da samo ponavlja ono što su rekli istražitelji pod vodstvom brazilskog stručnjaka Paula Pinheira. "Dopustite da kažem da nisam rekla da je čelnik države osumnjičen. Navodila sam misiju za utvrđivanje činjenica koja je rekla da na temelju činjenica odgovornost ukazuje na najvišu razinu", odgovorila je Pillay na traženje da pojasni svoje izjave.

Svjetske sile moraju osigurati da odgovornost za zločine počinjene u građanskom ratu postane prioritet uoči mirovnih razgovora o Siriji planiranih za 22. siječnja, dodala je Pillay. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter