Dokazi protiv Mesića i Gregurića "pretanki"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Optužnica protiv vrha tvrtke Patria koji je radio na prodaji oklopnjaka Hrvatskoj postala je javna, tako da se sada po prvi put i jasno navodi za koga Finci u Lijepoj Našoj smatraju da je primio mito. Kako se već pretpostavljalo i nagađalo, u optužnici je navedeno da su tri hrvatska državljana primila mito od Finaca: ondašnji predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Uprave Đure Đakovića Bartol Jerković te nekadašnji premijer Hrvatske Franjo Gregurić. Navodi se kako je za Gregurića i Mesića bilo predviđeno po 3,7 milijuna eura svakome, a Jerkoviću dvostruko veći iznos od 7,4 milijuna eura.

Finski pravosudni i policijski aparat ne namjeravaju progoniti hrvatske državljane, jer je već unaprijed dogovoreno kako će DORH voditi potencijalne postupke protiv naših državljana. Uz to, finski istražitelji ističu kako je uplata mita obavljena kroz lažne fakture i offshore račune, tako da nije točno utvrđeno kome je novac na kraju došao. 

Što se spominjanih hrvatskih državljana tiče, oni su već u nekoliko navrata govorili kako nemaju ništa s poslom oko Patrije. Mesić je tako u više navrata isticao kako on kao predsjednik države nije imao ništa s natječajem za oklopnjake, dok je Gregurić tvrdio da je preneražen samim spominjanjem njegovog imena u kontekstu mita. Bartol Jerković nikada nije želio previše govoriti oko ovih optužbi.

Inače, finski dio optuženika tvrdi kako je novac koji je proslijeđen trećim osobama bio klasična provizija. Njihova je obrana u predistražnom i istražnom postupku bila kako su takve stvari uobičajene, pogotovo kad se s prodajom vojne tehnike ide na tržišta na kojima se do tada nije bilo prisutno. Kao formalni link između hrvatske i patrije u više medija, ali i finskih službenih priopćenja, spominjao se kontroverzni austrijski biznismen Walter Wolf.

USKOK i DORH inače su obavili neke predistražne radnje u ovom slučaju, ali nikakva optužnica nije na vidiku. Kako se doznaje iz krugova bliskih tužiteljstvima, u USKOK-u smatraju kako su dokazi koje su protiv hrvatskih državljana dobili od finskih kolega jako tanki te zbog toga do sada nisu nikakve optužnice podizane. (D. RADALJAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter