Dokazali smo da i u Istri možemo napraviti bajkoviti advent

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Paljenjem blagdanskih svjetala na Trgu Matije Gupca 6. prosinca u 17 sati starta ovogodišnje, drugo izdanje porečkog Adventa koji će s pregršt različitih sadržaja trajati do 7. siječnja iduće godine. Program ove manifestacije, koja uključuje besplatno klizalište, božićni sajam, više od trideset koncerata, dječje predstave, uprizorenje živih jaslica i čak četiri dočeka Nove godine predstavili su danas u gradskoj upravi porečki gradonačelnik Loris Peršurić, voditeljica odjela destinacijskog menadžmenta u Valamar Rivieri Vlatka Ilečić Arklinić, voditeljica ureda za odnose s javnošću Plave lagune Eva de Zan Prusina i direktor Turističke zajednice Grad Poreča Nenad Velenik. 

Doček Nove u Poreču je popularan 

- Zahvaljujem svim sugrađanima i brojnim gostima koji su iskreno podržali premijerno izdanje Adventa. Dokazali smo da i u Istri možemo napraviti bajkoviti advent, koji ne bi bio moguć bez zajedništva u realizaciji ovog projekta. Činjenica da je više od 700 ljudi ispunilo anketu lani nakon Adventa, dokazuje veliki interes naših sugrađana za ovom manifestacijom. Upravo su nam njihovi komentari i prijedlozi bili vodič u organizaciji ovogodišnjeg Adventa, rekao je Peršurić. Dodao je da je doček Nove godine u Poreču jedan od najpopularnijih u Hrvatskoj. Na tradicionalnom dočeku na Trgu slobode svirat će Parni valjak. Za one željne drugačije vrste glazbe, na Trgu Matije Gupca bit će organiziran electro-funk doček s DJ Stankom Bondžom, a na istom će se mjestu na Silvestrovo u podne održati doček za mališane uz glazbu, animaciju i dječji vatromet. Repriza dočeka priređena je već 1. siječnja, kada će na Trgu Matije Gupca svirati grupa Night Express, najavio je gradonačelnik.

Organizatori su se, uz besplatno klizalište, koncerte, dječje predstave i slatka jutra koja će se odvijati dva vikenda do Božića, posebno potrudili oplemeniti božićni sajam koji će krasiti bijele drvene kućice, bijeli drveni paviljon koji će svojom posebnošću zamijeniti standardnu pozornicu, a tu je i prigodna dekoracija s umjetnim snijegom, posebno uređena kućica Djeda Mraza kao i bogato uređen grad. Kao veliku je novost gradonačelnik najavio goste iz Svetog Lovreča koji će u nedjelju, 10. prosinca u 17 sati uprizoriti žive jaslice, uz opasku da su baš sva događanja na Adventu potpuno besplatna. Na štandovima će ponuda hrane biti bogatija nego prošle godine, uz promotivne cijene, a ponovno će od tržnice do starog grada voziti i vlakić. Koncertni dio programa prezentirala je Ilečić Arklinić, nabrojavši samo neke od izvođača – Vatra, Gustafi, Songkillersi, Meritas i Jelena Radan, Marijan Ban i Diktatori, Cirkus i drugi. 

Besplatno klizalište, kao i oprema 

- Svi koncerti počinju u 20 sati. Petkom i subotom u 18 sati izmjenjivat će se Adventski cirkus i predstave u režiji Istra Inspirita i udruge Birikina, koje će svojim bogatim kostimima i zanimljivim pričama sigurno oduševiti djecu, rekla je Ilečić Arklinić i dodala kako, osim web i facebook stranice, upravo starta i promotivna kampanja na lokalnom i nacionalnom nivou, ali i na stranim tržištima jer žele privući turiste u Poreču. Naglasila je da će Valamar za blagdane otvoriti vrata svojih hotela Valamar Diamant, Valamar Riviera, Valamar Villa Parentino, Valamar Crystal i Valamar Zagreb, te apartmanskog naselja Valamar Diamant Residence.

Porečka bajka za mališane vrtićkog uzrasta ponovno će se, od 18. do 21. prosinca, održati u Villi Polesini, koja će biti odlična scenografija za omiljeno događanje u godini. Tijekom održavanja Porečke bajke poklon paketiće i kazališne predstave na dar dobit će čak 1.400 porečke djece. Eva De Zan Prusina najavila je jednu od glavnih atrakcija Adventa - besplatno klizalište. Tako će u periodu od 6. prosinca, odnosno od sv. Nikole pa do konca zimskih praznika, 14. siječnja, svi posjetitelji svakodnevno moći uživati u klizanju i to uz besplatan najam opreme. Radno vrijeme će biti od 10 do 22 sata, osim za blagdane. Pa će na Badnjak klizalište raditi od 10 do 18 sati, na Božić od 12 do 21 sat, na Silvestrovo od 10 do 18, a 1. siječnja radno će vrijeme biti od 12 do 21 sat.

- Svim će posjetiteljima na raspolaganju biti i treneri koji će se pobrinuti o dodatnoj sigurnosti i zabavi. Posebno pozivamo i sve one koji dosad nisu imali priliku isprobati klizanje na ledu jer ih u Poreču očekuje i besplatan najam opreme i besplatna škola klizanja, napomenula je De Zan Prusina i najavila da će njihovo poduzeće tijekom blagdana u Poreču imati otvoreno šest hotela – Laguna Parentium, Laguna Materada, Laguna Albatros, Laguna Molindrio, Plavi i Laguna Istra. 

Advent privukao 20 posto turista više 

S obzirom na to da je prošle godine tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u Poreču ostvaren rast od 20 posto u dolascima i 22 posto u noćenjima, direktor TZ-a Velenik rekao je kako su najave za ovu godinu već sada vrlo dobre.

- Vjerujem da ćemo rekordnu godinu završiti u jednakom stilu. Poreč je jučer stigao do 3,4 milijuna noćenja, što je porast od devet posto u odnosu na prošlu godinu, a ovakav sveobuhvatni program Adventa kao i atraktivan doček Nove godine dodatno će privući strane i domaće goste, iznio je Velenik i naglasio kako je uvjeren da će porečki Advent postati motiv dolaska novih gostiju.

Partneri Adventa su Plava Laguna i Valamar Riviera, a suorganizatori TZ Poreča i Istarske županije, porečke gradske ustanove i tvrtke Pučko otvoreno učilište, Usluga, Gradska knjižnica, Centar za mlade, Udruženje obrtnika Poreč, Sportska zajednica, brojne udruge, škole i vrtići. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter