Dokad prašnjave dine na ulazu u Barbarigu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo dvije i pol godine ulaz u turisticko naselje Barbarigu krase visoke prašnjave dine, odnosno nasipi usitnjenog kamenja. Bodu u oko svakoga, pa i onog posjetitelja koji se u Barbarigu dode samo okupati. U više smo navrata pokušavali dobiti informaciju tko je nadležan za njihovo moguce uklanjanje te kada ce se konacno ti nasipi, koji ulaz u naselje pretvaraju u kamenolom, ukloniti.

Iz Grada Vodnjana upuceni smo na Inspekciju zaštite okoliša. Tamo vele da nisu nadležni pa nas upucuju na vodnjanskog komunalnog redara. I jedni i drugi, onako usput, tvrde da je rijec o privatnom zemljištu te da nemaju nikakvih ovlaštenja za postupanje.

- Nadležna je inspekcija zaštite okoliša. Tu ima i puno prašine. Rijec je o privatnom zemljištu. Ja sam nekoliko puta zamolio da maknu to ruglo jer nije lijepo, ni za turiste ni za domace. Dvije godine su prošle i ništa se nije dogodilo. Dobio sam informaciju da ce se taj materijal navodno iskoristiti za izgradnju marine, rekao nam je vodnjanski gradonacelnik Klaudio Vitasovic.

U Inspekciji zaštite okoliša vele da nisu nadležni niti su postupali na navedenoj lokaciji u Barbarigi. "U navedenom slucaju na lokaciji nije odložen otpad nego gradevinski materijal. Stvar je komunalnog reda opcine, odnosno grada i nadležnih službi kako ce se prema toj cinjenici odnositi", stoji u njihovom priopcenju.

Stalnim stanovnicima Barbarige, ali i onim povremenima, ovaj prizor svake je sezone sve neugodniji. Vele da se svaki put nadaju da ih iduce godine to nece docekati, da ce se ukloniti ili pretvoriti, možda, u neko ljepše zdanje.

- Ima prašine i ružno izgleda. Trebalo bi te nasipe maknuti. Svako sam ljeto u Barbarigi i oni još ovdje stoje. Umjesto pogleda na more imamo pogled na nasipe usitnjenog kamenja. Djeca se na njih penju i igraju se. Možda ce i turisti u knjige žalbe, koje se nalaze u apartmanima, umjesto pritužbi zbog cistoce soba ili broja rucnika, upisati da imamo ružan vidik, rekla je Ajša Avdic koja je odsjela u apartmanu tik preko puta visokih nasipa.

Bernardo Kapeš je iz Varaždina i svake godine ljetuje u Barbarigi, no njegov se apartman nalazi dalje od nasipa.

- Nije baš zgodno. Mislio sam da ce se materijal iskoristiti za gradnju ceste. Apartman nam nije blizu toga, ali bilo bi ljepše kada bi se nasip uklonio i kada bi se pogled otvorio na more, rekao je Kapeš.

Radislav ?urkovic, pak, veli da mu nasip vizualno ne smeta, ali da ponekad zna biti dosta prašine. Predstavnik vlasnika zemljišta Aleksandar Crnkovic iz Rubicon Investa u telefonskom nam razgovoru nije odmah znao dati odgovor na pitanje o nasipima te nas je uputio da mu dostavimo pisani upit.


Podijeli: Facebook Twiter