Dokad obnova svetvincentskog kaštela?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puno je novca iz raznih fondova i proracuna dosad uloženo u obnovu i revitalizaciju svetvincentskog kaštela Morosini-Grimani, no prosjecnom promatracu ovo srednjovjekovno zdanje danas izgleda jednako kao i prije desetak godina. Zašto obnova kaštela, koja je pocela 1995., još uvijek traje, pitali smo nacelnika opcine Svetvincenat Dalibora Macana.

- Obnova ovakvog kulturnog spomenika nije isto što i obnova derutne obiteljske kuce, zahtijeva kompleksniji pristup. Za svaki zahvat na kaštelu potrebno je prvenstveno izraditi projekt na temelju kojeg se možete prijaviti na natjecaj za odredena sredstva. Mislim da je itekako vidljivo na kaštelu na što je dosad potrošeno oko dva i pol milijuna kuna. No, da bi se doveo do stupnja u kojem može biti funkcionalan i održavati sam sebe, bit ce potrebno još barem dvaput toliko, kaže Macan.

Ove je godine za nastavak obnove iz opcinskog proracuna izdvojeno 600 tisuca kuna, a odobreno je i 200 tisuca eura iz europskih fondova u sklopu projekta REVITAS (revitalizacija istarskog zaleda i njegova turizma). Tim ce novcem sljedece godine poceti obnova kvadratne kule i prizemlja palace koja bi trebala biti gotova za dvije godine. Kvadratna kula djelomicno je sanirana 2006. kada je ocišcena i nanovo fugirana, a ucvršceni su i temelji kule da bi se sada mogle sanirati medukatne konstrukcije i vrh kule koji je zamišljen kao vidikovac.

Kako je naglasio nacelnik, u prizemlju palace planira se otvoriti infopunkt, dok bi unutar kvadratne kule bio izložbeni centar. O tome kakvu ce namjenu dobiti sve prostorije unutar svetvincentskog kaštela jednom kada bude u cijelosti obnovljen, odlucivat ce se demokratski, rekao je nacelnik.


Podijeli: Facebook Twiter