Dokad natjecanja u opijanju umjesto loptanja?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zašto se nedovoljno iskorišteno sportsko igralište uz labinsku Srednju školu Mate Blažine iz mjesta skrivenih nocnih opijanja i divljanja mladih ne bi preobrazilo u višenamjenski prostor za održavanje turnira, koncerata i slicnih vecernjih programa?

To je na sjednicama Gradskog vijeca višekratno pitao zastupnik Nevio Gašparini, koji od gradskih vlasti bezuspješno traži postavljanje dva stupa javne rasvjete na kampu za rješenje svih glavobolja.

Nadležne je pokušao osvijestiti nabrajajuci da su "veseljaci" na tom igralištu u centru grada ne tako davno zapalili kontejner u gluho doba noci, oštetili golove, pokušavali provaliti u školu, a školske bi spremacice nakon vikenda redovito napunile karijolu razbijenog stakla.

Sve to kumuje prigovorima tamošnjih stanara, cešcim dok ravnatelj škole Cedomir Ružic nije postavio rampu i sprijecio da razuzdano društvo na igralište dolazi automobilima.



- U Gradu se pozivaju na to da je srednja škola u ingerenciji Županije, no ta ustanova nije ni u Porecu, ni u Rovinju, vec se radi o našoj djeci. I taj uništeni kontejner mogao je, eto, vec platiti stup javne rasvjete, objašnjava Gašparini, profesor u srednjoj školi.

Sumnja da iz Grada ne trzaju ponajprije zbog, kako kaže, antagonizma izmedu ravnatelja i podeštota Tulija Demetlike jer, "dok je Ružic bio u nekadašnjem Gradskom poglavarstvu zadužen za prosvjetu, inicijative oko srednje škole rješavale su se kudikamo brže".

- Igrališta gradskih osmoljetki, ranije takoder kriticne nocne tocke, u meduvremenu su osvijetljena pa ne vidim drugi razlog zašto to ne ucine i sa srednjoškolskim, zakljucuje Gašparini.

Ravnatelj odbacuje pricu o zategnutim odnosima s podeštotom i pripisuje je - "vijecnickoj dioptriji". Veli da je škola primjer dobre suradnje s lokalnom upravom, posebno u projektu Labin - Zdravi grad, na cemu im druge sredine zavide. Dok je bio clan poglavarstva, kako kaže, pomoc u postavljanju javne rasvjete predlagala je, istina, i gradska uprava.

- Tada je na igralištu postavljen koš, pricalo se i o zamjeni asfalta. Nije se gledalo cija je škola, županijska ili gradska, vec cija su djeca. Ocekivali smo tu rasvjetu jer je njeno postavljanje za nas enorman trošak. Predlagali smo da mi placamo struju, no sad bi nam i to bio problem. Razumijem da se svugdje steže remen, manjak novca uvijek je opravdanje, no ne bi trebao biti i u prevenciji te sigurnosti ucenika, napominje Ružic.

Od gradskog komunalnog procelnika Ljubomira Buršica doznajemo da ce vrlo skoro pronaci vatrogasno rješenje - u postavljanju reflektora na sportskoj dvorani (koja je uz igralište) radi sigurnosti prolaznika. Bandere se, veli, zasad nece postavljati jer se Grad u ovoj godini opredijelio za zamjenu zastarjelih rasvjetnih tijela onim štedljivima u programu energetske ucinkovitosti. Inace, dva stupa s prikljuccima koštala bi, procjenjuje Buršic, 40-ak tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter