Dok Sabor očekuje zakon, umirovljenici najavljuju tužbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kriza mirovinskog fonda Royal pred dvostrukim je raspletom. Dok dvije stranke vladajuće koalicije, HSU i SDP, najavljuju kako će se do 15. srpnja u Hrvatskom saboru donijeti zakonsko rješenje za taj problem, nekoliko odvjetnika, među kojima je najagilnija riječka odvjetnica Ana Holjar, pripremaju kolektivne tužbe kako bi se oštećenim umirovljenicima vratio njihov novac. Naime, gotovo četiri tisuće umirovljenika, među kojima ih je oko 360 iz Istarske županije, već godinu dana ne dobiva dokupljene mirovine koje su primali preko društva Royal. Isplate su prestale zbog problema u poslovanju Royala, pa je 3860 umirovljenika iz cijele zemlje ostalo bez dodatka na mirovinu koji je prosječno iznosio 400 kuna mjesečno.

Prebaciti u prvi stup

- HSU i SDP u zakonskoj proceduri imaju prijedlog kojim se rješava kriza mirovinskog društva Royal i planiramo ga donijeti do ljetne stanke u radu parlamenta, kaže nam glasnogovornik HSU Jurica Galešić. On objašnjava kako bi usvajanje tog zakona isplatu dokupljenih mirovina prebacilo u prvi mirovinski stup, što bi državu koštalo oko 18 milijuna kuna godišnje. Umirovljenici bi se obeštetili i za novac koji nisu primili od dana prestanka isplate dokupljene mirovine preko Royala, a novac za to namakao bi se iz stečajne mase Royala, čije bi se nekretnine našle na bubnju.

U saborskim kuloarima mogu se čuti neslužbene informacije kako SDP uopće "nije sretan" s donošenjem takvog zakona, te podsjećaju kako je premijer Zoran Milanović više puta naglašavao kako "Vlada neće spašavati privatne firme".

Na problem već nekoliko mjeseci upozorava skupina riječkih umirovljenika, okupljena u inicijativu koja nastoji izboriti povrat svojih mirovina, a čija odvjetnica Ana Holjar napominje kako su premijeru Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki, te predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović poslali dopis u kojem se objašnjava čitav problem.

"Odgovorili su nam samo iz Ureda predsjednice, gdje smo već održali sastanak s njezinim suradnicima. Očekujemo i novi sastanak na Pantovčaku, gdje ćemo objasniti o kakvom se dugovanju, zapravo, radi", naglašava odvjetnica Holjar, koja je već dobila punomoći 450 oštećenih umirovljenika za podizanje tužbe kojom se traže dokupljene mirovine.

- Konzultirali smo s vrhunskim stručnjacima za radno pravo i jasno je kako treba sročiti tužbe i koga, zapravo, treba tužiti. Nećemo tužiti Royal, koji je taj novac trebao čuvati i isplaćivati, nego javna poduzeća, državne tvrtke i ustanove, te općine i gradove koje su novac umjesto izravno umirovljenicima uplatili Royalu, objašnjava odvjetnica.

- Radi se o milijunskim odštetama koje će potom morati isplatiti te tvrtke. Samo je iz Luke Rijeka takvim je dokupom mirovine otišlo oko tisuću radnika, kaže Ana Holjar.

Iz Istarske županije dokup mirovine preko Royala "osigurali" su Uljanik, Puljanka i Brionka, gradovi Umag, Rovinj i Pula, Istarski vodovod iz Buzeta, Puntižela, Schott Boral i TP Istra iz Pule, pulski Vodovod i Ljekarna, te Opća bolnica Pula.

Uz njih, u skupinu od 3.860 oštećenih umirovljenika ubrajaju se i nekadašnji djelatnici HEP-a, Hrvatskog Telekoma i INE.

"Ukoliko se problem uskoro ne riješi, ići ćemo u sudsku tužbu. Vjerojatno ćemo podići kolektivnu tužbu, pa bi bilo dobro da se okupi što više umirovljenika", poručuje odvjetnica Ana Holjar iz Rijeke, kojoj su se za zastupanje, osim riječkih umirovljenika, javili i oni iz Istre, Zagreba i drugih dijelova Hrvatske.

Neki od njih će, možda, pričekati s tužbom zbog spoznaja da neke velike državne tvrtke svojim bivšim radnicima nude nagodbe oko dokupa mirovine, koje su očito pogrešno dogovorile, a sada procjenjuju da im se više isplati priznati pogrešku. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter