Dok nitko ne popušta, nema rješenja za hitnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što smo izvijestili, Centar za gradanske inicijative Porec u suradnji s Istarskom županijom sazvao je u utorak skup o hitnoj medicinskoj pomoci na koji su pozvani ministar zdravstva i zdravstvene ustanove u Istri, gradonacelnici Labina, Pazina, Poreca i Umaga, gradanske inicijative iz Labina i Pazina. Ukratko, svi relevantni sudionici, osim - javnosti.

Zabranjen je, naime, bio pristup novinarima i gradanima, a nakon sastanka stiglo je priopcenje iz Županije, koje smo jucer i objavili.

U meduvremenu su se, medutim, javili citatelji koji smatraju da su u županijskom priopcenju prešucene bitne tvrdnje.

"Mi koji smo prisustvovali tom skupu znamo da ovo priopcenje nema previše veze s istinom i sadržajem skupa, vec je pristrano i uljepšano poslala sama Županija, protivno dogovoru da jedino priopcenje sa skupa napiše i objavi organizator - CGI Porec. Sramota", komentar je anonimnog citatelja objavljen na našem portalu koji tvrdi da je prisustvovao skupu.

Na naš upit hoce li se oglasiti priopcenjem, Mladen Momcinovic iz Centra za gradanske inicijative odgovorio je negativno. No, rekao je da su skup sazvali zbog manjkavih rješenja nove organizacije hitne medicinske pomoci.

- Gradani ocekuju primjerenu zdravstvenu zaštitu, a sadašnjom organizacijom to nije dobro riješeno, smatra Momcinovic. Po njemu, do sada su padale teške rijeci izmedu obiteljske medicine, hitne pomoci i ostalih sudionika u zdravstvu, a gradani nisu dobivali zdravstvenu uslugu na koju imaju pravo. Da bi se raspravilo o tom problemu, CGI Porec je sazvao sve sudionike, a ocekivali su, kako nam je ispricao Momcinovic, da ce razgovor biti otvoreniji ako ne prisustvuju novinari.

Na koji ce nacin gradanske inicijative obavještavati gradane, za sada nije poznato. Jucerašnjim pregledom njihovih portala nismo zamijetili informacije sa skupa. Sa Županijom ce se vrlo brzo složiti oko toga da se novinarima ne dozvoli izvještavanje sa skupova i da se uopce što manje piše o hitnoj. Upravo županijski procelnik Valerio Drandic smatra da su mediji po pitanju hitne proizveli probleme te nezadovoljstvo gradana i lijecnika.

Svi su nezadovoljni

- Sada imamo devet milijuna kuna više za hitnu medicinsku pomoc i još cetiri milijuna kuna daju gradovi i Županija, a svi su nezadovoljni. Medusobni odnosi su loši. Slažem se s izjavom ministra o neslozi medu feudima i da nema rješenja dok nitko ne popušta, kaže Drandic, koji ocekuje dogovor izmedu obiteljskih lijecnika, Zavoda za hitnu medicinu i Istarskih domova zdravlja.

Ocito je da obiteljski lijecnici ne žele preuzimati nove obveze, i to bez novih ugovora. Hitna, s druge strane, traži da se bavi uglavnom samo svojim poslom - hitnom medicinom i spašavanjem ugroženih života. Gradani, pak, imaju svoje potrebe i navike, a što ce biti s turistima, još se niti ne govori.

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivancic smatra važnom najavu ministra o decentralizaciji ustroja. Slaže se da se organizacija hitne i sve što je s njom povezano mora dogovoriti na razini Županije. Važnim smatra definiranje obveza i prava obiteljskih lijecnika putem ugovora. Dežurstva lijecnika obiteljske medicine problem su i u Splitu i Rijeci, pa se od nadležnog ministarstva ocekuje rješenje.

Pulskoj bolnici mjesecno nedostaje 1,8 milijuna kuna

Pulskoj Opcoj bolnici kontinuirano nedostaje mjesecno od 1,5 do 1,8 milijuna kuna. Financijski izvještaj za studeni i prosinac prošle godine u potpunosti ukazuje na isti trend koji se proteže tijekom cijele godine, a to je nedostatak prihoda u odnosu na rashode. Doznajemo to od Valerija Drandica, predsjednika Upravnog vijeca bolnice, koji ocekuje da ce ova godina, kao i prethodna, završiti s 20-ak milijuna kuna duga.

Svake je godine gotovo identican manjak bolnice uslijed premalog proracuna i vecih troškova. Do vecih troškova dolazi, prema Drandicevim rijecima, zbog rada na dvjema lokacijama te naplate kredita.

O financiranju bolnice bilo je govora, izmedu ostalog, i prilikom susreta u utorak s ministrom zdravstva Rajkom Ostojicem. Prema Drandicevim rijecima, ministar je rekao da je upoznat s poslovanjem pulske bolnice i obecao je da ce se pozabaviti tim pitanjem. U Županiji se nadaju da ce doci do pomaka nabolje buduci da je HZZO u ponedjeljak utvrdio privremene iznose za sve hrvatske bolnice. Utvrdeni su privremeni maksimalni iznosi za razdoblje od 1. do 29. veljace, isti kakvi su bili utvrdeni za sijecanj 2012. godine. Za Opcu bolnicu Pula utvrden je iznos od 18,7 milijuna kuna, doznajemo iz HZZO-a.

Na Upravnom vijecu utvrdena je i prioritetna lista opreme potrebne za bolnicu. Najviše je bilo rijeci o uredaju za magnetsku rezonancu, koji nedostaje bolnici, a za hospitalizirane se pacijente koristi onaj iz poliklinike Ars medica.


Podijeli: Facebook Twiter