Dok jedni kruh bacaju, drugi ga traže po kantama

Zakonom je zabranjeno darivati hranu kojoj je istekao rok trajanja (L. BAGAR)
Zakonom je zabranjeno darivati hranu kojoj je istekao rok trajanja (L. BAGAR)

Dok je kruha ikakva, ne boj se glada nikakva, mudro zbori naš narod. Zato kruh, hranu našu svagdanju, nipošto ne smiješ bacati, čak ni kada je star, jer ćeš biti kruha gladan. Hrvati su sve siromašniji i žive sve lošije. Hrvatska danas ima 1,38 milijuna siromašnih građana ili onih koji su na rubu siromaštva, kazuju brojke DZS-a, najgore u povijesti ove države.

Iako je sve više gladnih, činjenica jest da mnogo hrane završi u kontejnerima jer ju netko nije stigao pojesti ili joj je istekao rok trajanja. Trgovačke smo centre upitali što rade s hranom kojoj brzo istječe rok trajanja ili je već istekao, poput jučerašnjeg kruha. Odgovorili su nam samo iz Bille, gdje kažu da prema važećim propisima nisu u mogućnosti takve proizvode donirati, već ih je potrebno "zbrinuti na propisane načine, ovisno o vrsti proizvoda".

- Za dio asortimana ugovoren je povrat s dobavljačima, dok se ostatak zbrinjava putem za taj posao ovlaštenih tvrtki. S obzirom na naprijed navedeno te važeće zakonske norme, trenutno ne postoji legalan način za darivanje hrane potrebitima, odgovaraju iz ovog trgovinskog lanca. Trgovački lanci, sve i kada bi htjeli donirati hranu kojoj je netom istekao rok trajanja, osim što bi kršili zakon, riskirali bi da se nešto nekome dogodi, nakon čega bi mogli očekivati kazne i tužbe.

S druge strane, tvrtke koje bi se odlučile iz humanitarnih razloga darivati dio zdravstveno ispravne hrane, na to bi morale platiti PDV, doznajemo u Poreznoj upravi. O ukidanju poreza u ovim slučajevima u socijaldemokratskoj Vladi, zaokupljenoj uvođenjem i povećavanjem kojekakvih drugih poreza, zasad ne razmišljaju.

Prema nekim istraživanjima, u Hrvatskoj se godišnje baci hrane u vrijednosti od četiri milijarde kuna, što je enormna brojka. Apsurdno, istovremeno raste broj onih koji, u potrazi za tom istom hranom, kopaju po kontejnerima za smeće. Dok se na državnoj razini štogod ne promijeni, u Gradu Puli u skoroj budućnosti kane pokrenuti mrežu humanitarnih udruga radi prikupljanja namirnica od građana u trgovačkim centrima. Inicijativa je to Grada, Centra za socijalnu skrb, Crvenog križa, udruga Facebook Puljani humanitarci i Naš san njihov osmijeh, a akciju kane pokrenuti zajedno s Caritasom i ostalim humanitarnim udrugama. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter