Dok je rada - bit ce rada na crno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok je rada - bit ce i rada na crno. Sivoj ekonomiji nemoguce je stati na kraj, a još je teže iskorijeniti rad na crno, koji osobito cvjeta, bar u Istri, u ljetnim mjesecima.

U ilegalne poslove najcešce su uvuceni manji ugostiteljski obrti, a žrtve koje svjesno pristaju na takav oblik zarade uglavnom su zaposlene na pomocnim poslovima u kuhinji, restoranima ili kaficima. Više od 80 posto malih poduzeca u Istri radnike uredno placa putem platnih lista, a ostatak novca daje se u kešu i ispod pulta, tvrdi sindikalac Bruno Bulic, porucujuci da je rad na crno najveca pljacka države i rak-rana društva.

Po njegovim rijecima, oko 50 posto srednjih poduzeca u Istri prakticira takav ilegalan nacin zarade, a na gubitku su pošteni poslodavci koji uredno placaju sve doprinose i poreze pa istovremeno poslodavci angažiranjem radnika na crno predstavljaju nelojalnu konkurenciju svojim kolegama.

- S obzirom na to u kakvoj državi živimo, nije ni cudo da takav posao cvjeta. Nece nikada biti moguce do kraja iskorijeniti rad na crno, ali cinjenica je da država nije poduzela oštrije mjere da se to na bilo koji nacin smanji. Male su ribe ilegalni iznajmljivaci apartmana oko kojih su ovih dana uprizoreni pravi igrokazi, jer najvece rupe u proracunu nastaju zbog posljedica rada na crno, rekao je Bulic.

Naglašava da se sindikatu nije obratio niti jedan radnik iz sektora graditeljstva cija je placa bila provedena kroz porezni sustav, a isto je, tvrdi, i s ugostiteljstvom. Prijašnjih je godina isti problem bio i s kooperantima Uljanika, no to se, veli Bulic, sada rašcistilo.

- Da bi država bila socijalna, mora se uloviti u koštac s radom na crno, no veliki problem predstavlja tromo i neucinkovito pravosude. Rad na crno cak predstavlja legalan nacin bogacenja pojedinaca, a od toga nisu cijepljene ni neke europske zemlje. Primjerice, u komunalnom sustavu u Londonu na crno radi oko 10 tisuca radnika, dok u Španjolskoj u staklenicima na taj nacin takoder zaraduje velik broj ljudi.

Svi su svjesni da takvih poslova ima, no u državi u kojoj je na snazi sprega kapitala i politike nema jasnih poruka koje bi odavale da je nekome uistinu stalo da se ta pošast zaustavi, kaže Bulic. (Danijela BAŠIC-PALKOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U PETAK U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter