Dok je Dalmacija gorjela, u Istri nije bilo ni dima

Litija Perojem (Z. STRAHINJA)
Litija Perojem (Z. STRAHINJA)

Istra je, za razliku od Dalmacije, ovoga ljeta pošteđena velikih požara na otvorenom. Jedan jedini požar koji je prerastao iz malog u srednji je bio na jugu Istre, između Peroja i Batvača, gdje je izgorjelo deset hektara niskog raslinja, bjelogorice i trave. Tada je i jedini put ove sezone u pomoć kopnenim snagama pozvan i kanader. Od početka godine na Poluotoku je opožaren 51 hektar. Za usporedbu, lani je samo u jednom požaru na obroncima Učke, kod Boljunskog Polja, izgorjelo 70-ak hektara.

Više intervencija

- Zasad možemo biti izuzetno zadovoljni, kaže Dino Kozlevac, zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice. Iako je Istra, unatoč suši, bila pošteđena većih požara, broj intervencija govori da su vatrogasci imali pune ruke posla, čak 40 posto više nego lani. Naime, od početka godine 2.408 puta su morali izlaziti na teren. U 765 slučajeva radilo se o požarima, od čega je njih 456 bilo na otvorenom. Imali su i 1.033 tehničke intervencije. Broj izlazaka u ljetnim mjesecima, odnosno od 1. lipnja do danas, zaustavio se na brojci 1.395. Od toga se 350 intervencija odnosilo na požare, odnosno 255 na otvorenom prostoru, dok je tehničkih bilo 710.

Veliki broj intervencija, napominje Kozlevac, bio je zbog jakih neverina. Početkom tjedna zapuhao je olujni vjetar praćen kišom, ali nije bilo većih problema, srušena su tek četiri stabla. Međutim, oni raniji neverini prouzročili su veće štete, pa su i vatrogasci morali češće na teren. Srećom, ove godine gromovi nisu uzrokovali vatrene stihije kao što je to bilo lani, kad je za spomenuti požar kod Boljunskog Polja bio odgovoran upravo udar groma.

Dalmacija nije bila te sreće, veliki požari su harali diljem obale. Kako to da je Istra, gdje je također bilo sušno, ostala potpuno pošteđena? Kozlevac tu ne daje precizan odgovor.

- Tek treba analizirati požare i djelovanje sustava te donijeti zaključke zbog budućih poboljšanja. Uzroci požara su različiti, no jaki vjetrovi su u svakom slučaju predstavljali velik problem za gašenje u Dalmaciji. Izuzetno je teško gasiti u takvim uvjetima. Ali o svemu ćemo, pa i tome je li bio problem u sustavu, govoriti tek po okončanju sezone. Valja, međutim, napomenuti da ne ovisi uvijek sve o nama i sustavu, već i o meteorološkim prilikama, kaže Kozlevac. (B. ŽIŽOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter