Dok Hrvatska raste, Istra pada - to ćemo promijeniti!

Anton Kliman (M. MIJOŠEK)
Anton Kliman (M. MIJOŠEK)

Drugi čovjek HDZ-a Istre, Anton Kliman iz Vodnjana, jedno je od većih iznenađenja izbornih lista. Do sada se bavio poduzetništvom i stranački se nije isticao u javnosti. Na koalicijskoj listi Domoljubne koalicije HDZ-a i sedmero drugih stranaka Kliman je zauzeo drugo mjesto koje mu, ne bude li preferencijalnih iznenađenja, praktički jamči mandat u Hrvatskom saboru.

- Podržavate li zahtjev za decentralizacijom Hrvatske? Ako ga podržavate, pojasnite na kakvu decentralizaciju mislite i što bi ona donijela Istri?

- Držim da je kao temelj razvoja nužno provođenje decentralizacije kroz zakonske okvire kojima će se ujedno ocjenjivati učinkovitost gradova i općina. Odluke bi se morale donositi na razini najbližoj običnom građaninu i to je osnovno načelo koje stoji iza decentralizacije, načelo supsidijarnosti prema kojemu odlučivanje o zajedničkim pitanjima mora biti preneseno na najniži mogući stupanj društvene organizacije. Decentralizacija je širok pojam i ima različite dimenzije. Našim je građanima, s obzirom na gospodarske prilike u državi, vjerojatno najinteresantniji stupanj fiskalne decentralizacije u Republici Hrvatskoj i tome ćemo posvetiti posebnu pozornost.

- Možete li to pojasniti?

- Riječ je o tome da su prihodi od PDV-a i doprinosi za socijalno osiguranje dva najznačajnija prihoda koja se prikupljaju na području Istarske županije, dok se najviši udio javne potrošnje odnosi se na isplate mirovina. Stupanj fiskalne decentralizacije u Republici Hrvatskoj i položaj Istarske županije analizom prihoda, rashoda i stupnja zaduženosti pokazuje da se naša županija nalazi među najrazvijenijima u Hrvatskoj te prosječno uplaćuje 795 milijuna kn više prihoda u državni proračun. Ipak, Istarska županija stagnira u dinamici razvoja: dok je 1990. BDP Istarske županije iznosio 33 posto više u odnosu na Hrvatsku, podaci pokazuju da je prosječna stopa rasta BDP-a po stanovniku u razdoblju 2.000-2010. godine za Republiku Hrvatsku iznosila 3,6 posto, dok je za Istarsku županiju bila 3,4 posto. Stoga smatram da bi upravo učinkovita decentralizacija koju planira provesti nova Vlada na čelu s HDZ-om pridonijela razvoju Istarske županije koja sada nažalost zaostaje za hrvatskim prosjekom.

Spomenimo samo da je Istarska županija izgubila, zajedno sa gradovima i općinama, na desetke milijuna kuna prihoda od poreza na dohodak zbog novog Zakona o porezu na dohodak koji je donijela Kukuriku koalicija, zajedno sa IDS. Ali zato možemo biti sigurni da će HDZ provesti svoj zadani program decentralizacije, to je naša zadaća. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter