'Dok fašizam buja Emil Jurcan radi točkice'

Emil Jurcan ispred svojih radova (D. ŠTIFANIĆ)
Emil Jurcan ispred svojih radova (D. ŠTIFANIĆ)

"Dok fašizam buja Emil Jurcan radi točkice" naziv je izložbe radova Emila Jurcana koja je prošlog vikenda, u sklopu programa Ame, otvorena u Galeriji Cvajner u Puli. Riječ je o seriji autorovih grafika nastalih ove godine u tehnici sitotiska na papiru.

- Moj je stav da se svaki glazbeni, likovni, ali i bilo koji izvanumjetnički izraz radikalnim ispitivanjem sebe, povlačenjem sebe u ontološku sferu najefikasnije suprotstavlja fašizaciji društva. Jer, fašizacija društva je banaliziranje, povlačenje svih fenomena na površinsku razinu, a na toj razini fašizam pobjeđuje, kaže Jurcan i dodatno pojašnjava: "Nije, dakle, posrijedi figurativna ili neka druga likovnost primijenjena u političkoj sferi; borbi protiv fašizma ili bilo kojoj drugoj borbi".

Uz to, Jurcanova serija grafika, s jedne strane, ispituje raster (moiré efekt) te s druge boje odnosno kombinaciju osnovnih boja i kromatski spektar. Na tradiciji Bauhausa, op arta i Novih tendencija, rezultat je da svaka slučajnost, svaki slučajni pomak stvara pravilan uzorak.

- Na svakoj je grafici uzorak drugačiji, ali je pravilan. Svaka slučajnost rezultira jasnim geometrijskim rješenjem, veli autor.

Emil Jurcan je član arhitektonsko-oblikovne zadruge Praksa iz Pule. S Pulskom grupom sudjelovao je na venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. godine; a od prošle je godine predsjednik Društva arhitekata Istre. Uređuje blog Praksa. Diplomirao je na arhitektonskom fakultetu u Ljubljani; suosnivač je grupa Temp i Pulska grupa. Autor je projekata rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli, Palače Nomada u Splitu i sportske luke Delfin u Puli. Imao je dugu karijeru podzemnog strip-crtača. S Ednom Jurcan bio je koautor izložbe "Talijanska moderna arhitektura u Puli" te autor izložbe "Planiranje Pule". Živi i radi u Puli. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter