Dojmljivi nastupi Charenee Wade i glazbenika iz Kranja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljetna terasa koju u Grožnjanu uglavnom koriste glazbenici, svake večeri ispunjena je ljubiteljima jazz glazbe. Nastavlja se program 18. izdanja Međunarodnog festivala Jazz is Back! BP koji i ove godine okuplja eminentne svjetske glazbenike. Posljednjih večeri posjetitelje koji svaku večer ispunjavaju terasu, među glazbenicima poznatu kao Balwan City, svirkom zabavljaju poznati jazz glazbenici, a dojmljiv nastup imala je mlada pjevačica, skladateljica, aranžerka i edukatorica Charenee Wade, rođena u Brooklynu.

Inspirirana velikom Sarah Vaughan

Inspirirana je velikom Sarah Vaughan, jazz je počela pjevati s 13 godina. Kroz slijedećih dvanaest godina intenzivnog izučavanja jazza i klasične glazbe, Charenee Wade je izrasla u istaknutu protagonisticu njujorške jazz scene, stekavši brojna priznanja i nastupe u prestižnim glazbenim centrima i priredbama. Trenutno je predavačica na sveučilištima Aaron Copland School of Music, City College i Jazzmobile Workshop program. Nastupala je na uglednim festivalskim pozornicama širom svijeta.

Večer nakon nje nastupio je Renato Chicco sa svojim kvartetom. Pijanist i orguljaš Renato Chicco (rođen 1962.), studirao je na Glazbenom sveučilištu u Grazu (Austrija) te na Berklee College of Music u Bostonu. Nastupao je na festivalima i klubovima u SAD-u, Europi, Aziji i Južnoj Americi.

Životno i glazbeno iskustvo

Preksinoć su nastupili glazbenici iz Kranja. Dugogodišnje prijateljstvo i suradnja dva velikana jazza, hrvatskog vibrafonista Boška Petrovića i slovenskog gitariste Primoža Grašiča, rezultiralo je suradnjom i dviju jazz škola u organizaciji ovih glazbenika grožnjanske i kranjske, što se pretvorilo u suradnju i prijateljstvo dvaju gradova. U sklopu festivala Jazz is Back! BP svake godine nastupa Jazz Kamp Kranj, a glazbenici okupljeni oko projekta Jazz is Back! nastupaju kasnije u Kranju. Svi članovi kranjskog benda imaju poprilično životnog i glazbenog iskustva, a predstavili su zanimljiv repertoar dixieland glazbe i jazz standarda. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter