Dojmljivi glasovi South Carolina Mass Choira

South Carolina Mass Choir (Ingrid ŠAHTA/Arhiva Pučkog otvorenog učilišta Poreč)
South Carolina Mass Choir (Ingrid ŠAHTA/Arhiva Pučkog otvorenog učilišta Poreč)

Više od dva sata prštećeg veselja, energije, optimizma i radosti kratak je dojam s koncerta gospel glazbe proteklog petka u porečkom kazalištu. South Carolina Mass Choir, američki gospel zbor podigao je na noge publiku i u parteru i na balkonu, podigavši raspoloženje do maksimuma.

Od njih dvanaestoro izvođača, šest je pjevačica s impozantnim glasovnim mogućnostima, dva pjevača ujedno i klavijaturista te ritam sekcija na gitarama i bubnjevima. Osim na pozornici, koja je bila gotovo pretijesna za sve glazbenike, gotovo su pola koncerta otpjevali i otplesali među publikom i zajedno s njom, animirajući prisutne. Usklađeni kao jedan na svoj su način interpretirali i improvizirali planetarno poznate hitove i ne samo blagdanske.

Klasične su stvari aranžirali na sasvim svoj način R&B, a među brojnima izveli su i "Oh Happy day", "When Saints Go Marching In", "Bridge Over Troubled Water" Arethe Franklin, "Banana Boat Song" Harryja Belafontea i mnoge druge. South Carolina Mass Choir znalci predstavljaju kao najbolje u Sjevernoj Karolini i među najboljim gospel zborovima u SAD-u.

Pokazali su istarskoj publici možda najbolje izdanje gospel glazbe do sada. U Poreču je bio njihov jedini nastup u Hrvatskoj, a nakon toga odlaze u Rim i na Siciliju.

Zbor je krajem devedesetih godina osnovao Michael Brown, a izvode suvremeni gospel uz pratnju ritam sekcije (bas, klavir, bubanj) i na taj način predstavljaju tradicionalne napjeve u rock i blues aranžmanima. Najstarije tradicionalne gospel pjesme specifičnost su ovog sastava, no oni im ne pristupaju tradicionalno, već ih kombiniraju s onim poznatijim, popularnijim i novijim.

Previše rijetko imamo priliku u Istri slušati ovu vrstu glazbe pa su koncerti Porečkog otvorenog pučkog učilišta uvijek dobro posjećeni. Većinu dosadašnjih gospel glazbenika u Istri slušali smo zahvaljujući upravo producentu Svetozaru Rackovu - Racu koji nas je prerano napustio baš u ovo predblagdansko vrijeme ostavivši iza sebe po profesionalnom planu puno dobrih koncerata, dobrih emocija, a između ostalog i ovaj koncert. Proteklih dvadesetak godina Rackov je surađivao s mnogim organizatorima, institucijama, festivalima jazza, bluza i etno glazbe u Istri i Sloveniji. Puljanin s koparskom adresom bio je zaposlen u talijanskoj redakciji Radio Kopra RTV Slovenije. (Jasna ORLIĆ, snimila Ingrid ŠAHTA/Arhiva Pučkog otvorenog učilišta Poreč)


Podijeli: Facebook Twiter