Dojmljive harmonikaške šetnje glazbenim epohama

Ivan Šverko i Mia Ćojbašić na koncertu u izložbenom prostoru pulske Arene (V. BEGIĆ)
Ivan Šverko i Mia Ćojbašić na koncertu u izložbenom prostoru pulske Arene (V. BEGIĆ)

Harmonikaši Mia Ćojbašić i Ivan Šverko nastupili su na pretposljednjem koncertu iz ovogodišnjeg ciklusa 4. festivala komorne glazbe Poluotok radosti, koji je pred iznimno brojnom publikom održan u izložbenom prostoru pulske Arene.

U organizaciji Istarske glazbene scene mladih, Turističke zajednice grada Pule i Arheološkog muzeja Istre duo NotaMi u sastavu harmonikaši Mia Ćojbašić i Ivan Šverko – mladi glazbenici s brojnim uspjesima i usavršavanjima iza sebe, ostvarili su zbilja dojmljiv koncert.

Ovaj je duo pokazao sva lica i naličja harmonike, kako može zvučati posve drukčije ovisno o odabranom djelu, odnosno o glazbenoj epohi koju dočarava. Bila je to dojmljiva šetnja raznim glazbenim epohama i prekrasnim stranicama glazbenih partitura nastalih za ovaj instrument.

Krenuvši od tehnički savršeno izvedenog Stravinskijevog "Tanga" nastavili su s čudesnim suzvučjem Tiensuovog "Aiona" da bi vrhunac muzikalnost i pripremljenosti došao do izražaja u Vivaldijevom "Koncertu u d-molu", gdje je svaki od četiri stavka omogućio drukčije percipiranje harmonike i njezine harmonijske i melodijske raskoši.

Dojmljiva je bila i Ganzerova "Silhouetten", s vrlo zahtjevnim stavcima gdje je potvrđena tehnička pripremljenost i odnjegovana muzikalnost, u simbiozi s nadahnutim nastupom.

Evokativan, snažan, epski bio je Albinonijev "Adagio", koji je nevjerojatno jak u izvedbi harmonike, a posebice strastven je bio Piazzollin "Libertango".

O tim mladim pulskim glazbenicima valja reći da su još jednom potvrdili sve epitete i dobivene nagrade i priznanja, koja su vrlo brojna, kako u zemlji tako i u inozemstvu. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter