Dojmljiv spoj plesa, glazbe i poezije Enesa Kiševića

Aleksandra Mišić i Ognjen Vučiniću predstavi "Ti" (Sebastijan Vojvoda)
Aleksandra Mišić i Ognjen Vučiniću predstavi "Ti" (Sebastijan Vojvoda)

Puna kazališna dvorana porečkog Pučkog otvorenog učilišta dočekala je sinoć plesnu predstavu "Ti", održanu u sklopu bogatog programa prvog Adventa. Publiku su oduševili dojmljiv spoj plesa, poezije Enesa Kiševića i videa koji su osmislili i na pozornici izveli u povodu tridesete godišnjice zajedničkog rada Puljani Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić. Ovi nagrađivani i međunarodno priznati plesni umjetnici zajedno čine MASA Dance Company, duo koji je Porečanima donio vrlo intimnu predstavu koja govori o uzletima i padovima, ali i trajanju jedne ljubavi. Uz ples i glazbu u nju je skladno ukomponirana pjesma "Sunce, vjetar i ti", uprizorena putem videa, a koju je interpretirao poznati hrvatski glumac Robert Kurbaša.

Za ovaj nesvakidašnji spoj lirike i plesne umjetnosti autori i izvođači Mišić i Vučinić osvojili su Grand Prix na alžirskom Međunarodnom festivalu suvremenog plesa 2014. godine. Svoje su prve plesne korake započeli u Studiju Zaro Pula, oboje su bivši članovi Zagrebačkog plesnog ansambla a među drugim nagradama posebno se ističe Nagrada hrvatskog glumišta koju su primili oboje, a Vučinić čak tri puta – 2006., 2012. i 2014. godine. Svoju plesnu kompaniju MASA osnovali su 2009. Valja istaknuti da su i dobitnici nagrade kritike za duet "Randevouz" na 14. Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu. Aleksandra Mišić dobitnica je nagrade za najperspektivnijeg koreografa 2004. i Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje plesno ostvarenje 2014. godine.

U pripremi predstave "Ti" autori su se vodili, kako kažu, čistom emocijom i iskrenošću, a bliskost koja se nakon trideset godina zajedničkog plesa neminovno "dogodi" vidjela se i osjetila u svakom koraku ove intimne priče. Dramaturgija je čista, jednostavna, tema jasna, a predstava kao kombinacija vrhunskog zanata i snažne emocije univerzalna, svugdje u svijetu razumljiva. Izvođači su pokazali iznimne kvalitete i koncentraciju, te preciznost u izvedbi, a reakcija publike bila je odlična. (T. KOCIJANČIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter