"Dogvil" u petak i subotu u Istarskom narodnom kazalištu


Predstava "Dogvil", kazališna adaptacija scenarija istoimenog filma Larsa von Triera koju je režirao je Kokan Mladenović, gostuje u petak i subotu u 20 sati na maloj sceni Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula. Glazbu skladatelja Marka Grubića u predstavi izvodi uživo sastav Vrooom kojeg čine pjevačica i klavijaturistica Andrijana Belović, saksofonist Jamal Al Kiswani basist Marko Grubić.

Kako kažu autori, "Dogvil" je scenski komad koji je kazališna predstava koliko i koncert. Na pozornici su tri glazbenika, dvije glumice i glumac, a narativ se predstavlja glumom, koncertnim izvođenjem i interakcijom s videom, odnosno scenama na velikom platnu.

Priča prati glavnu junakinju Grace koja bježi od gangstera i spas pronalazi u naizgled idiličnom gradiću po imenu Dogvil. Vrlo brzo će na površinu te idealizirane zajednice izaći frustriranost, zatvorenost i agresivnost koja se krije u svakom njenom stanovniku, a Grace će postati žrtva onih kojima je htjela pomoći i u čiju je ljudskost i dobrotu povjerovala. Autore ove predstave najviše zanima specifična psihologija izolacije koja dugoročno ostavlja posljedice na svakog pojedinca u izoliranoj zajednici. "Jesmo li se, desetljećima izolirani od normalnog života, nakon ratova, sankcija i zabluda pretvorili u stanovnike Dogvila? Treba li nam pomoći, ili nas se treba plašiti? Jesmo li u stanju da ikada više budemo dio normalnog svijeta? Postoji li, uopće, taj 'veliki svijet', ili se i on, poput nas, pretvorio u jedan globalni Dogvil? Gdje su granice između empatije, razumijevanja, moralnosti i nagonske samoobrane od zla?", pitaju se autori. Ova granična stanja društvenog ponašanja i individualne psihologije prati forma izvedbe, koja se kreće tankom linijom između koncerta, kazališne predstave i filma.

Branislav Trifunović igra sve muške uloge, a ulogu Grace i sve ostale ženske uloge igraju Milica Majstorović i Tamara Aleksić.

Gotovo sva izvođenja "Dogvila", njih više od 30 diljem regije, bila su rasprodana, a predstava je osvojila i tri nagrade na festivalu Novi Tvrđava teatar u Čortanovcima u Srbiji i to za najbolju mušku ulogu, režiju i najbolju predstavu. Premijera je održana u prosinca 2014. godine u beogradskom Mikser Houseu. Koproducenti "Dogvila" su Mikser, SKC Novi Sad i Marko Grubić (Fast Forward). Projekt je podržao Sokoj, a pulsko uprizorenje organizira Srpski kulturni centar iz Pule, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni INK-a.

- Slobodno dođite u Dogvil, poručuju autori i organizatori. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter