Dogradnja OŠ Šijana, ali ne i Kaštanjer

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U tijeku je postavljanje temelja prije druge faze dogradnje Osnovne škole Šijana, koja uz gradevinske radove ukljucuje i postavljanje cijevi vodovoda i kanalizacije, elektroinstalacije te sustava za centralno grijanje, hladenje i ventilaciju kuhinje. Ucenici ove škole, njih oko 600, koji nastavu pohadaju u dvije smjene, s pocetkom iduce školske godine u novom ce objektu raspolagati kuhinjom, blagovaonicom, jednom ucionicom u prizemlju i dvjema na katu, što je investicija vrijedna oko 2,4 milijuna kuna.

Pristigle ponude za izvodaca radova bit ce otvorene u srijedu, a po isteku žalbenog roka sklapa se ugovor i radovi pocinju najkasnije u roku od mjesec dana, doznajemo od v.d. procelnice za obrazovanje Elene Puh-Belci. U prvoj fazi dogradnje uklonjene su gradevine, premješten spremnik lož-ulja te prilagodene instalacije za kotlovnicu.

Škola Šijana nije trebala biti jedina koja ce se nadograditi u ovoj godini. U programu Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, sport i tehnicku kulturu kao jedna od kapitalnih investicija navedena je rekonstrukcija i dogradnja OŠ Kaštanjer, no nerealno je ocekivati da ce se to u ovoj godini i ostvariti. Taj je projekt Grad ove godine prijavio resornom ministarstvu za sufinanciranje, no odgovor iz ministarstva do danas nije stigao.

"Grad je u ožujku 2009. godine na poziv Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dostavio prijavu za sufinanciranje kapitalnih projekata u osnovnim školama iz udruženih sredstava državnog proracuna i dodatnog zajma Svjetske banke za dogradnju i opremanje OŠ Kaštanjer. Prijavom se tražila rekonstrukcija dijela škole kao i dogradnja i opremanje novog dijela i školske dvorane. Svrha investicije je prijelaz nastave s dvije u jednu smjenu i podizanje kvalitete nastave u školi u odnosu na sadašnje stanje", navodi se u odgovoru procelnice Puh-Belci.

Ravnateljica Jozefina Stanišic kaže da je prema izradenom projektu planirano da se u prvoj fazi škola proširi prema dvorani za tjelesni odgoj, cime bi ucenici dobili blagovaonicu, dodatnu ucionicu, proširila bi se i školska knjižnica koja sada djeluje na tek 30 cetvornih metara, a školu pohada oko 600 ucenika. U drugoj fazi dogradilo bi se još jedno krilo škole.

"Imamo 24 razredna odjela, a nemamo 24 ucionice, vec 23 tako da moramo paziti da je jedan razred uvijek u dvorani. Dogradnja škole nam je vrlo potrebna, no ne vjerujem da ce se to ostvariti u ovoj godini. Bili bismo sretni i kada bi dogradnja pocela iduce godine", kaže ravnateljica Stanišic. Prema sadašnjim informacijama, nije poznato ni kada ce škola Kaštanjer doci na red za dogradnju da bi i njeni ucenici nastavu mogli pohadati u jednoj smjeni.


Podijeli: Facebook Twiter