Dogradnja mreže u Novigradu, Labinu, Medulinu i Rovinju

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Više od 57 milijuna kuna iznosi plan investicija Elektroistre Pula za ovu godinu, a najveća ulaganja bit će, među ostalima, izgradnja mreže za Kaštijun i ulaganje u mrežu hotela Park i Valdaliso u Rovinju.

Ovogodišnji plan ulaganja Elektroistre (HEP-Operator distribucijskog sustava) sastoji se od programa za srednjenaponske i niskonaponske objekte u cilju povećanja kapaciteta mreže, sanacije naponskih prilika i povećanja sigurnosti opskrbe, program revitalizacije dotrajale opreme, program sanacije i rekonstrukcije obračunskih mjernih mjesta, program redovne zamjene brojila, kao i program prijelaza na 20 kilovoltni napon.

Trafostanica Medulin

Uz izgradnju elektroenergetske mreže za priključenje Županijskog centra za gospodarenje otpadom i investiranja u mrežu u sklopu ulaganja u rovinjske hotele, treba spomenuti i program kapitalnih ulaganja u TS 110/20 kV Medulin, odnosno izgradnju tamošnje trafostanice. Uz Medulin, HEP priprema objekte za prijelaz na pogonski napon 20 kV pogona u ovoj godini i u Pazinu, planira gradnju elektroenergetske mreže za trgovački centar na Kaštanjeru u Puli te gradnju većih srednjenaponskih kabelskih dionica na području Novigrada, Gradola i Labina.

Pojačanu aktivnost posljednjih godina Elektroistra, odnosno HEP uopće, usmjerava na dovođenje električne energije do građevina koje se tek odnedavno ozakonjene temeljem Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata. Nije tajna da se gro takvih objekata nalazi u izoliranim područjima, infrastrukturno u potpunosti neopremljenim, ali za koje su vlasnici platili komunalne doprinose i očekuju da im se osiguraju uvjeti za normalan život.

Priključci za divlju gradnju

- Na području velikog broja gradova i općina, pretežno uz obalu, zadnjih godina povećan je broj legaliziranih objekata za koje je tek potrebno izgraditi distribucijsku mrežu i priključke. S obzirom na propisanu proceduru izgradnje priključka ponekad je potreban duži vremenski rok za njihovu realizaciju, poručuju iz Odjela za odnose s javnošću HEP-a.

Elektroprivreda, s obzirom na broj obračunskih mjernih jedinica u Istri, opslužuje više od 140 tisuća kućanstava te gotovo 21,5 poslovnog korisnika. Očekivano je najviše priključaka na području Pogona Pula (područje bivše velike općine Pula) s 59,5 tisuća priključaka za kućanstvo, i 6,5 tisuća za poduzetništvo, te na području Pogona Poreč s gotovo 21,5 tisuća mjernih mjesta u kućanstvima i gotovo tri tisuće u poduzetništvu. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter