Dogradnja Ipsilona obećanje je aktualne Vlade

(K.TADIJIĆ)
(K.TADIJIĆ)

- Nezadovoljan sam što je tema Istarskog ipsilona prezentirana kao dio političke trgovine, kazao je istarski župan Valter Flego na jučerašnjem aktualnom satu županijske skupštine odgovarajući na pitanje Tedija Chiavalona (IDS) gdje je zapelo s izgradnjom.

Župan Flego napominje da je nastavak gradnje Ipsilona dio obećanja aktualne Vlade iz Plana 21 na temelju kojeg su joj građani dali vlast te da je izgradnja bila dogovorena s resornim ministrom (Siniša Hajdaš Dončić). Izračunao je da Istarska županija godišnje u državni proračun uplati 800 milijuna kuna više nego joj se vrati, pa bi s tim novcem Istra mogla Ipsilon sama dograditi. Smatra li cestarinu od Umaga do Pule (46 kuna) preskupom, a tunelarinu (33 kune) pljačkom, upitala je župana Tanja Vrbat Grgić (SDP).

"Naravno da smatram da je preskupo, ali možemo zatvoriti jednu stranu autoceste, pa će biti besplatno", odgovorio joj je Flego dodavši da je Ipsilon zaslužan za povećanje sigurnost prometa i činjenicu da Istra generira 30 posto državnog turističkog prometa.

"Ne zanima me tko će biti koncesionar, ni tko će graditi Ipsilon, već da ministarstvo koje ima stručne zaposlenike pronađe odgovarajući model financiranja gradnje", kazao je župan na pitanje Vrbat inzistira li IDS u pregovorima s Vladom na produljenju koncesijskog ugovora s Bina-Istrom koji istječe 2027. godine.

Marino Roce (HDZ) smatra da je izostanak gradnje odgovornost IDS-a kao dijelu koalicije te da Ipsilon ne bi trebao patiti zbog nesuglasica francuske tvrtke Bouygues i Vlade oko statusa Zračne luke Zagreb.

Damir Kajin (ID) je zatražio da se donese deklaracija o cjelovitosti teritorija Istarske županije i osude političari koji su ustupili teritorij. Podršku "sramotnom sporazumu Račan-Drnovšek", koji je ishodište današnjih arbitražnih problema, dala je 2001. godine Županijska skupština (28 vijećnika bilo je za, a tri protiv op.n.) čime je iznevjerila narod Istre, istaknuo je Kajin.

"Istarski ribari ostat će bez 200 četvornih kilometara mora, a Hrvatska bez doticaj s Italijom", upozorio je Kajin. Župan Flego smatra da nije vrijeme za plašenje građana, ali ako se pokaže da je bilo makinacija oko arbitraže bit će to signal da se pronađu drugi načini rješenja spora. "Prihodi naši, a troškovi vaši", komentirao je Kajin projekt Istra inspirit upitavši kako se on financira i kako funkcionira.

Načelnik županijske uprave Valerio Drandić smatra da je Istra inspirit vrhunski županijski projekt pokrenut i zaštićen 2012. godine koji je nedavno, kako kaže, zlobno medijski oblaćen. Udruga Istra inspirit je bila osnovana, jer županija nije mogla samostalno angažirati stotine učesnika koji sudjeluju u projektu, a kasnije je "iz fiskalnih razloga" osnovana i tvrtka. Takva suradnja javnog i privatnog sugerirani je europski model funkcioniranja, tvrdi Drandić dodajući da udruga većim dijelom pokriva svoje troškove, a sam projekt vraća dvostruko. (A.
DAGOSTIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter