Dogradnja Doma za odrasle u zadanim rokovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz gigantske dizalice na gradilištu novog hotela "Park", još jedna na poziciji Doma za odrasle "Domenico Pergolis" već neko vrijeme privlači pažnju, a posljednjih dana i svojim zacementiranim položajem. Zbog čega na gradilištu nema radnika, a dizalica je izvan funkcije, upitali smo koordinatora dogradnje Doma Elvisa Prenca. "Dva su razloga, a prvi i najvažniji što je tijekom iskopa utvrđeno da su temelji na kojem se sidri novo krilo jako loši. Na te se nove okolnosti ranije nije moglo računati pa je valjalo doraditi dokumentaciju, odnosno utvrditi raspored i slijed novih radova", kaže Prenc.

I za oboljele od Alzheimera

Kao drugi razlog dvotjedne stanke na gradilištu, koja će potrajati do 23. listopada, bila je zamolba izvođača radova NEXE gradnje iz Našica da, zbog hitne i nužne intervencije na drugom gradilištu, na desetak dana napuste Rovinj.

- S obzirom da smo ukorak s rokovima, investitori Grad i Županija udovoljili su zamolbi, tim više jer je pažnja usmjerena na novu kotlovnicu, koja je u probnom radu i za koju čekamo tehnički pregled, pojasnio je Prenc te dodao i da će kotlovnica, građena tijekom ljeta od ove zime biti u pogonu na nov čišći energent. Umjesto loživog ulja, stanari Doma za odrasle grijat će se na plin.

Dogradnja koja se naslanja na postojeće, duže od stoljeća staro zdanje Doma za odrasle, obuhvaća oko dvije tisuće četvornih metara, za što će Županija i Grad Rovinj, u omjeru jedan prema jedan, osigurali 30 milijuna kuna u periodu financiranja od tri godine. Radovi obuhvaćaju novu zgradu sa suterenom, prizemljem, prvim i drugim katom - prostorima koji će moći prihvatiti 40-ak novih korisnika. Novost je da će Dom pružiti smještaj i osobama oboljelima od Alzheimerove i drugih demencija (što Rovinj do sada nije imao) te dnevnom boravku u kojem će, pored domskih korisnika, mjesta za druženje i boravak naći i "vanjski" vremešniji građani. Dogradnjom se, naime, u suterenu novog dijela Doma osigurava prostor dnevnog boravka za 24 korisnika, dok će u prizemlju novi dom pronaći 12 stalnih i pokretnih osoba.

Useljenje koncem 2018.

Prvi je kat "rezerviran" za 17 nepokretnih osoba, dok će drugi biti uređen za osobe s Alzheimerovom i drugim demencijama. Prema predviđenom hodogramu radova, novo krilo Doma "Domenico Pergolis" trebalo bi biti zgotovljeno i opremljeno do konca 2018. godina. Gradnja novog krila Doma bila je neophodna, jer zbog svog položaja, uređenosti i kvalitete smještaja privlači ne samo vremešnije Istrane, već i "zlatnu" generaciju iz čitave zemlje. Na listi čekanja za smještaj u rovinjski Dom konstantno je oko 500 zahtjeva, a čeka se u prosjeku pet godina. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter