Dogovorili vecu proracunsku disciplinu, ne i promjenu ugovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici EU-a postigli su u petak nakon maratonskog sastanka u Bruxellesu dogovor o jacanju proracunske discipline u eurozoni koji ce prihvatiti tek 17 clanica monetarne unije i eventualno još šest zemalja, dok je London, po rijecima francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, postavio neprihvatljive uvjete za izmjenu europskog ugovora, prenose agencije.

- Sedamnaest zemalja eurozone uz još šest zemalja zakljucit ce meduvladin ugovor, rekao je novinarima u petak rano ujutro predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy nakon cjelonocnih pregovora.

Kako navodi europski izvor, medu deset zemalja EU-a koje nisu clanice eurozone, Velika Britanija i Madarska rekle su ne izmjeni ugovora, a Švedska i Ceška žele prvo konzultirati svoj parlament.

Francuski predsjednik je dodao da tekst meduvladina ugovora mora biti gotov do ožujka, prenosi AFP.

Njemacka kancelarka Angela Merkel i Sarkozy bili su upozorili da ce predložiti svoj proracunski pakt da bi osnažili pravila i sankcije za svih 27 clanica EU-a, a da ce eurozona nastaviti ici sama u slucaju neuspjeha.

- Voljeli bismo da se svih 27 zemalja dogovorilo o reformi ugovora, ali to nije bilo moguce zbog stajališta naših britanskih prijatelja, kazao je Sarkozy novinarima.

- Da bi pristao na reformu ugovora medu svih 27 zemalja (britanski premijer) David Cameron je zatražio, što smo mi ocijenili neprihvatljivim, protokol u ugovoru koji ce omoguciti da se Velika Britanija izuzme iz odredenog broja propisa o financijskim tvrtkama, rekao je.

- Mi to nismo mogli prihvatiti buduci da mislimo da je, sasvim suprotno, dio problema u svijetu povezan s deregulacijom financijskih usluga. Pristanemo li na izuzece Velike Britanije, mislimo da ponovo dovodimo u pitanje - ne kažem da je to stajalište premijera Camerona - dobar dio posla obavljenog radi regulacije financijskog sektora, koja je doista nužna, dodao je francuski predsjednik.

Njemacka se zauzima za ugovor o jacanju proracunske discipline koji bi bio obvezujuci, što je, smatraju celnici te zemlje, jedini nacin da se ubuduce poštuju pravila i sprijece nove anomalije.

- Voljeli bismo da je postignut jednoglasan dogovor unutar EU-a. To nije bilo moguce. Novi meduvladin ugovor ce osnažiti, što je i bio naš cilj, upravu, vjerodostojnost i pravila eurozone, rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Van Rompuy je pak istaknuo da ce nova pravila s vremenom moci postati dio europskog prava.


Podijeli: Facebook Twiter