Dogovoreno rješavanje plavljenja rotora

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Na aktualnom satu posljednje sjednice Gradskog vijeća, koja je održana sredinom prosinca prošle godine, gradonačelnik Boris Miletić govoreći o uređenja kružnog toka u Šijani rekao je da na lokaciji prvenstveno treba riješiti pitanje odvodnje oborinskih voda pa funkcionalnost ima prioritet nad estetskim izgledom kružnog toka. Tek kada riješi odvodnju na red dolazi vizualno, hortikulturno, rješenje.

Skirin prijedlog

- Netko možda misli da je važno sve poravnati i zasijati travu. No moja je dilema da li u to ravnanje terena, odvoz materijala i sijanje trave treba utrošiti 400 tisuća kuna, na koliko su ti radovi procijenjeni, pa da se za pet, šest mjeseci sve opet raskopa i taj novac doslovno baci u more, ili valja malo sačekati, u kružnom toku izgraditi retenciju za koju stručnjaci kažu da je potrebna, i onda ići u uređenje. Po meni je suludo trošiti taj novac i mislim da ga je bolje kasnije utrošiti na uređenje na koje smo se mi kao Grad obvezali i koje ćemo realizirati u skladu s odabranim rješenjem. No, ono što mogu odgovorno reći je da neću dozvoliti da dočekamo još jednu turističku sezonu s takvim neuređenim ulazom u grad i učinit ću sve da ga prije iduće ljetne sezone uredimo, kazao je tada gradonačelnik.

Iako smo u Gradu Puli tražili da nam prezentiraju odabrano rješenje uređenja kružnog toka, ono je i dalje nepoznato. No, prema neslužbenim informacijama koje smo dobili, moguće se rješenje nazire u Skirinom prijedlogu. Prema tom bi se projektu, na rotoru podignuo nasip na koji bi se postavila svjetleća instalacija upravo ovog pulskog dizajnera rasvjete Deana Skire, autora Svjetlećih divova, te bi se nakon toga radilo na retenciji. No, potvrdu takvog rješenja nismo dobili. Štoviše, iz Grada su negirali da je prihvaćeno takvo rješenje koje je, doduše, prezentirano, ali ne i odabrano kao ono koje će se i realizirati za uređenje unutrašnjosti kružnog toka u Šijani. Stoga je tek izvjesno da će u kružnom toku biti napravljena retencija koje će služiti za prikupljanje oborinskih voda jer unutar rotora ne prolaze podzemne instalacije osim plinovodnih koje ne bi smetale.

Rješenje za plavljenje

"Rješavanje odvodnje oborinskih voda jedan je od ključnih prioriteta Grada s obzirom da klimatske promjene kojima smo svjedoci posljednjih godina i koje značajno utječu na količinu oborina ", piše u odgovoru Odsjeka za informiranje Grada Pule, no problem je što stari sustav u Ulici 43. istarske divizije, na čiji se sustav veže novoizgrađeni oko rotora, ne može prihvatiti velike količine vode.

- Za rješavanje problema plavljenja na Šijanskom slivu bit će potrebna realizacija sustava retencija, imajući u vidu i estetsko oblikovanje samog područja. U navedeni projekt rješavanja problematike odvodnje uključeni su svi ključni subjekti, stoga se Grad Pula obvezao koordinirati sve aktivnosti, odnosno prihvatio je obvezu izrade projektne dokumentacije, definiranja faznosti i ishodovanja dozvola za gradnju sustava, poručuje iz gradske uprave i dodaju da su Hrvatske ceste, kao investitor rekonstrukcije državne ceste D66 Šijana - Stancija Peličeti, prihvatile da će riješiti odvodnju uređenjem sustava retencija uz samu državnu cestu D66, a Hrvatske vode su preuzele obvezu financiranja pripadajućeg dijela sustava odvodnje voda. Tek će nakon izrade projektne dokumentacije i ishodovanja potrebnih dozvola biti moguće pristupiti izgradnji retencijskog sustava, zaključuju iz Grada Pule. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter