Dogovorene brojne akcije u cilju poboljšanja stanja sigurnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Valbandonu je jučer započeo dvodnevni redovni radni sastanak Uprave policije s predstavnicima policijskih uprava po liniji rada prometne policije, kojem prisustvuje i Ruth Purdie, glavna tajnica TISPOL-a, mreže europskih policija. Na sastanku su rukovoditelji prometne policije iz cijele Hrvatske analizirali stanje sigurnosti cestovnog prometa u prvih deset mjeseci ove godine te dogovorili mjere i aktivnosti koje će se provoditi do konca godine u cilju poboljšanja stanja sigurnosti cestovnog prometa. Predstavnici policijskih uprava upoznati su s izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, aktivnostima vezanim za nadzor teretnih vozila i autobusa te drugim aktualnim temama.

Voditelj službe sigurnosti cestovnog prometa MUP-a RH Josip Mataija iznio je podatak da je u prvih deset mjeseci ove godine u Hrvatskoj u prometu smrtno stradalo 277, dok je u istom razdoblju prošle godine smrtno stradalo 265 osoba, što je porast od četiri posto. Mataija je ujedno istaknuo da je, otkad se sustavno prati stanje sigurnosti, 2016. godina bila godina s najmanjim brojem smrtno stradalih.

- Ono pozitivno što se događa ove godine jest da je smanjen broj ozlijeđenih osoba. Na ovom smo sastanku analizirali stanje sigurnosti i dogovorili aktivnosti koje će se poduzimati do kraja godine. Te aktivnosti bit će usmjerene na one najteže prekršaje: brzinu, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela. Aktivnosti ćemo usmjeriti i na sve one kritične odnosno rizične kategorije sudionika u prometu - djecu, mlade vozače i pješake. MUP će do kraja ove godine stanju sigurnosti posvetiti maksimalnu pozornost tako da ćemo u naše aktivnosti vezane za promet uključiti maksimalan broj raspoloživih policijskih službenika i svu raspoloživu tehniku, kazao je Mataija.

Glavna tajnica mreže europskih policija Ruth Purdie pojasnila je da TISPOL, uključujući Hrvatsku, ima 28 članica.

- Previše ljudi gubi život u prometu. Svakoga dana na cestama u Europi pogine 70 ljudi. To je 70 vrata na koja moramo pokucati i reći obiteljima da netko koga su voljeli više neće doći kući. Zbog toga je vrlo važno da svi zajedno razmjenjujemo dobre ideje i poduzimamo aktivnosti koje će smanjiti broj poginulih, kazala je Purdie dodajući da se u posljednjih deset godina stanje sigurnosti u prometu poboljšalo.

- U Europi je prije 20-ak godina u prometu godišnje smrtno stradavalo 50.000 ljudi. Sad godišnje u prometu pogine oko 26.000 ljudi. Cilj nam je taj broj smanjiti na nulu, no svjesni smo da je to nemoguće. Posebnu pažnju moramo posvetiti mladima. Moramo paziti na njih, educirati ih, a u konačnici promijeniti svijest i ponašanje vozača. Hrvatska je jedna od samo nekoliko europskih zemalja koje provode preventivne programe na nacionalnoj razini i to vrlo uspješno, ocijenila je Purdie, zaključivši da je trenutno najbolje stanje sigurnosti u cestovnom prometu postignuto u Norveškoj i Švedskoj.

Glavna tajnica TISPOL-a kazala je i da je s predstavnicima prometne policije u Valbandonu između, ostalog, dogovorena provedba zajedničke, istovremene, 24-satne akcije kontrole brzine kao i akciju kontrole alkoholiziranosti vozača u svim zemljama članicama TISPOL-a. Akcija bi se trebala provesti početkom prosinca, uoči blagdana, a pored smanjenja broja stradalih, ima za cilj podizanje svijesti vozača o opasnostima prebrze vožnje i vožnje pod utjecajem alkohola. Jedna od zajedničkih akcija u kojoj će sudjelovati i hrvatska policija bit će usmjerena i na autobuse i teretna vozila, najavila je Ruth Purdie. (Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter