Dogovorena suradnja Istre s regijom Baden-Württemberg

Radni sastanak njemačke delegacije i vodstva Istarske županije (M. MIJOŠEK)
Radni sastanak njemačke delegacije i vodstva Istarske županije (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego sa svojim suradnicima održao je danas radni sastanak s predstavnicima Pokrajinskog vijeća okruga Konstanz njemačke savezne države Baden-Württemberg, s kojima je razgovarao o međusobnoj suradnji i kandidiranju zajedničkih projekta koji bi se financirali iz europskih fondova.

Flego je tom prigodom naglasio da je delegacija u Istru stigla na poziv Županije te da su izuzetno zainteresirani za suradnju s njemačkim okrugom, koji broji oko 280 tisuća stanovnika dok u cijeloj regiji živi čak 10,8 milijuna ljudi.

- Važno je istaknuti da na tim područjima nema nezaposlenih mladih ljudi, dok je stopa nezaposlenosti u cjeloj regiji oko 4,3 posto, što potvrđuje njihov veliki gospodarski potencijal. Želja nam je imati sporazume sa svim regijama većih država članica Europske unije, a u Njemačkoj još nemamo takvih partnera, stoga je ovaj sastanak bio povod za uspostavu jedne takve nove suradnje.

U ovoj njemačkoj regiji vidimo odličnog partnera, ponajviše zbog njihovih velikih postignuća na području gospodarstva, znanosti i obrazovanja, kazao je Flego i otkrio da bi se suradnja mogla realizirati na području sveučilišta i škola, osobito onih strukovnih.

Župan je kazao da veliki potencijal vidi i u obliku trilateralne suradnje, s obzirom da obje regije uspješno surađuju s Vojvodinom pa bi svi zajedno mogli koristiti sredstva iz takozvanog Dunavskog programa, koji će na raspolaganju biti do 2020. godine. 

Ministar za međunarodnu suradnju okruga Konstanz Peter Friedrich istaknuo je da su posebno zainteresirani za zajedničke projekte na području turizma, gospodarstva, zaštite prirode i vodnih resursa jer to su, kako je rekao, teme koje najviše zanimaju građane.

"Drago nam je što je došlo do ove inicijative i što postoji snažna podrška ovakvoj regionalnoj suradnji", kazao je Friedrich. Načelnik općine Konstanz Frank Hämmerle istaknuo je da su u Puli odlično primljeni te da je tijekom kratkog boravka već uočio mnogobrojne sličnosti.

 - Već sada imamo nekoliko konkretnih ideja o suradnji, i to onoj dugotrajnoj, ponajprije na području turizma, ali treba raditi i na obrazovanju, jer to je prava garancija protiv nezaposlenosti. Cilj nam je razmjena učenika, ali i ponuda naučničkih mjesta mladima ne bi li dugoročno cijeli gospodarski sektor imao koristi od takvog partnerstva, kazao je Hämmerle. Dodao je i da potencijal vidi i na području kulture i umjetnosti. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter