Dogovoren otpis dijela grckog duga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Banke su pristale na dobrovoljni otpis 50 posto potraživanja na grcke obveznice, a taj dogovor je bio najteži dio maratonskog summita celnika eurozone u Bruxellesu koji poceo u srijedu navecer, a završio oko cetiri sata u cetvrtak ujutro.

Dogovor je objavio na konferenciji za novinare predsjednik Europsko vijeca Herman Van Rompuy nakon zavreštka summita koji je trajao desetak sati. Dobrovoljnim pristankom banaka da otpišu polovicu svojih potraživanja grcki dug bit ce smanjen za 100 milijardi eura. Dogovor o smanjenju grckog duga dio je velikog programa za rješavanje krize. "Postigli smo cjeloviti dogovor", izjavio je Van Rompuy.

Najtežio dio pregovora bio je s predstavnicima banaka koje su Grckoj posudile novac. U pregovore s bankama izravno su se ukljucili njemacka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, zajedno sa šeficom MMF-a Christinom Lagarde i predsjednikom euroskupine Jean-Claude Junckerom.

Van Rompuy je rekao da ce dogovor omoguciti da grcki javni dug do 2020. godine padne na 120 posto njezina BDP-a. Današnji grcki dug iznosi 350 milijardi eura, što je 162 posto njezina BDP-a.

Celnici eurozone postigli su dogovor i o jacanju kreditnih sposobnosti Europskog fonda za financijsku stabilost (EFSF), koji ce ucinkom poluge biti povecan na 1000 milijardi eura, kako bi mogao priteci u pomoc prezaduženim clanicama eurozone. Celnici eurozone pozdravili su najavu talijanske vlade da ce donijeti cjelovit program ekonomskih reformi i mjere za fiskalnu konsolidaciju.

Takoder su dogovorene i mjere kojima ce se pojacati upravljanje eurozonom, za što ce trebati i mijenjati Ugovor o EU-u. Dogovor o dokapitalizaciji banaka takoder je dio paketa koji bi trebao oznaciti obuzdavanje dužnicke krize u eurozoni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter