Dogovor s Iranom bliže no ikad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran i šest svjetskih sila nastavljaju u subotu pregovore u Ženevi o iranskom nuklearnom programu treći dan zaredom, koji nije bio planiran, a njihovi najviši diplomati pokušavaju postići dogovor o okončanju dugotrajnog spora oko nuklearnih ambicija Teherana.

SAD i Iran su oprezni i ništa ne izjavljuju nakon petosatnog trilateralnog sastanaka njihovih ministara vanjskih poslova, Johna Kerryja i Mohamada Džavad Zarifa s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. Oni pokušavaju postići sporazum kako bi ublažili međunarodne strahove da Iran želi razviti nuklearno oružje i u zamjenu ponuditi Teheranu ublažavanje sankcija koje pogađaju njegovo gospodarstvo. 

"Naporno radimo", rekao je američki državni tajnik John Kerry novinarima pri dolasku u svoj hotel nešto prije ponoći nakon sastanka s Ashton i Zarifom. "Tijekom večeri nastavili smo postizati napredak u smanjivanju razlika. Ima još puno posla", rekao je jedan visoki dužnosnik State Departmenta.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abas Arakči je izjavio da su razgovori bili "produktivni, ali još imamo puno toga za napraviti".

Diplomati su izjavili da je dolazak Kerryja, britanskog šefa diplomacije Williama Haguea i francuskog i njemačkog ministra vanjskih poslova, Laurenta Fabiusa i Guida Westerwellea, na razgovore u Ženevu ukazao na to da bi pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka mogli biti bliži dogovoru s Iranom nego ikada dosad. U subotu bi u Ženevu trebao doputovati i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter