Dogovor Rusije i SAD-a o Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija i međunarodni posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi ocijenili su u srijedu dogovor Rusije i SAD-a da će poticati sirijski režim i pobunjenike da pronađu političko rješenje sukoba važnim korakom i izrazili zadovoljstvo zbog postizanja tog dogovora.

"Europska unija je jako zadovoljna zbog poziva Rusije i SAD-a na održavanje mirovne konferencije o Siriji. EU je ponovio u više navrata da rješenje sukoba leži u sklopu globalnog političkog rješenja", rekla je glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton te dodala da je EU spreman pružiti pomoć.

"Ovo je prva optimistična informacija nakon dugo vremena", rekao je Brahimi. "Izjave dane u Moskvi predstavljaju prvi važan korak korak naprijed. Ali, to je ipak samo prvi korak", istaknuo je on.

Američki državni tajnik John Kerry boravio je u utorak u posjetu Moskvi, prvom otkako je preuzeo dužnost šefa američke diplomacije, gdje se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim.

Rusija i SAD su se pritom dogovorili da će potaknuti sirijski režim i pobunjenike da pronađu političko rješenje sukoba te raditi na što bržem organiziranju međunarodne konferencije o Siriji.

"Dogovorili smo da Rusija i SAD ohrabre sirijsku vladu i oporbene skupine da pronađu političko rješenje sukoba", rekao je Lavrov nakon razgovora s Kerryjem. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter