Dogovor dviju Koreja o otvaranju kompleksa Kaesong

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna i Južna Koreja zaključile su u srijedu sporazum o ponovnom otvaranju međukorejskog industrijskog kompleksa Kaesong, zatvorenog od travnja tijekom visokih napetosti na poluotoku, objavio je Seul.

- Zaključen je sporazum u pet točaka, rekao je jedan dužnosnik ministarstva ujedinjenja ne preciziravši sadržaj sporazuma, postignutog nakon sedmog susreta sjevernokorejskih i južnokorejskih dužnosnika.

Prethodnih šest sastanaka bili su neuspješni. Obje Koreje tvrdile su da žele ponovno otvoriti tu industrijsku zonu koju financira Seul, a smještena je sa sjevernokorejske strane, ali su si prebacivali odgovornost za njezino zatvaranje.

Sjeverna Koreja je u travnju povukla svojih 53.000 zaposlenika iz 123 tvornice u tom području navodeći kao razlog vojnu napetost i neprijateljstvo Juga.

Aktivnost Kaesonga je ključna za sjevernokorejsko gospodarstvo jer je izvor deviza. Prije zatvaranja tamo su radile 53.000 sjevernokorejskih radnika. U četiri mjeseca južnokorejska poduzeća su izgubila više od milijarde dolara.

Prošlog tjedna je Seul ponudio 250 milijuna dolara kompenzacije tvrtkama koje su oštećene prilikom višemjesečne obustave rada u Kaesongu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter