Dogodine u planu rekonstrukcija Arh. muzeja Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić rekla je na konferenciji za novinare da nevidljivi rad u ministarstvu donosi vidljive rezultate, napomenuvši da je Ministarstvo kulture projektno orijentirano te da obveze koje je preuzelo onda i realizira.

Ministrica Zlatar Violić istaknula je da su, usprkos ograničenjima, zahvaljujući kontinuiranom radu ove godine otvorene četiri knjižnice, "geografski vrlo lijepo raspoređene po Hrvatskoj - u Gospiću, Jelsi, Pleternici i Lipovljanima". Osim toga, dodala je, uložena su i sredstva u dom u Gunji u kojemu će biti knjižnica, dok su preko UNESCO-a dobivena sredstva za obnovu knjižnice u Kostajnici koja je stradala u poplavi.

Nastavak digitalizacije kina

Dovršen je i projekt Maškovića han, a u Vukovaru je otvoren stalni postav dvorca Eltz, napomenula je dodavši kako je otvorena i zgrada budućega Muzeja vučedolske kulture.

Podsjetila je i da je digitalizirano još nekoliko kina čime je popis od 28 digitaliziranih kinodvorana podignut na 33, a taj se projekt nastavlja.

Govoreći o projektima planiranim za sljedeću godinu, Zlatar Violić je najvažnijim ocijenila rad na europskim fondovima, dodavši da je Ministarstvo u dva fonda već ušlo u programe. Riječ je o Fondu za regionalni razvoj koji ide preko Ministarstva za regionalni razvoj te o Socijalnom fondu.

Tu su, istaknula je ministrica, dvije vrste projekata - programi revitalizacije kulturne baštine, bilo da je riječ o industrijskoj ili kulturnoj baštini u klasičnom smislu te programi koji su se razvili iz početne ideje Ruksaka kulture.

Iz fondova će se, najavila je Zlatar Violić, financirati projekti koje Hrvatska sama ne bi mogla financirati i zahvaljujući čemu će se postojeća sredstva osloboditi za projekte koji su dosad stajali i koji nemaju tako veliku osnovu da bi se mogli financirati iz europskih fondova.

Najavila je i da će se u travnju znati koji su gradovi podnijeli kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture, naglasivši kako ne protežira posebno ničiju kandidaturu.

Proračun uvećan za 20 posto

Ministarstvo kulture u 2015. planira proračun od 867.953.039,00 kuna te dodatnih 58.000.000,00 kuna sredstava Europske unije, što ne ulazi u limit sredstava proračuna, ali se iskazuje u ukupnom proračunu Ministarstva kulture.

Proračun za 2015., kako je istaknuto uvećan je za dodatnih 20 milijuna kuna, u odnosu na rebalans proračuna za 2014. Ta će se sredstva usmjeriti na investicije dovršenja projekata od nacionalne važnosti: izvedbu stalnog muzejskog postava u Sinju te postav Kninskog muzeja i dovršenje postava Muzeja vučedolske kulture.

Za ostvarivanje tih ciljeva naglašeno je oslanjanje na strukturne instrumente Europske unije – primarno Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), Europskog socijalnog fonda (ESF).

Muzej Vučedolske kulture, kako je najavljeno, bit će otvoren početkom svibnja 2015., Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju do ljeta 2015., a otvaranje Muzeja Sinjske alke predviđeno je tijekom središnje proslave obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke u ljeto 2015., istaknuli su predstavnici Ministarstva kulture.

Za kolovoz 2015. planirano je i otvaranje Kninskoga muzeja u Kninu – Stalni postav Oluja '95. te Prirodoslovnoga muzeja u Metkoviću i Arheološkoga muzeja Istre u Puli, odnosno nastavak radova na proširenju muzeja, rekonstrukciji zgrade i realizaciji stalnog postava.

Uz druge projekte najavljeno je između ostaloga i održavanje Festivala Francuske u Hrvatskoj, Rendez-vous, što je zajednički je projekt Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koji će se održati od svibnja do rujna 2015. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter