Dogodine u Istri stotinjak solarnih elektrana?

Marino Drandić (A. KANCELAR)
Marino Drandić (A. KANCELAR)

Koncem ovog mjeseca trebalo bi biti poznato koliko će malih sunčanih elektrana u Istri biti pokrenuto iduće godine, a investitori za njih već imaju spremnu idejnu dokumentaciju te samo čekaju zeleno svjetlo za početak izvedbe.

Naime, do 31. listopada trebao bi biti donesen novi Tarifni sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije kojim će Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) odrediti nove kvote za sunčane elektrane. Novim kvotama bit će određena ukupna moguća snaga novopokrenutih sunčanih elektrana u Hrvatskoj u 2014., i to u statusu povlaštenih proizvođača.

Iščekivanje je veliko jer je teško pretpostaviti što će se dogoditi - hoće li se kvote povećati ili možda čak i smanjiti te kakva će biti otkupna cijena električne energije u statusu povlaštenog proizvođača s obzirom na aktualno smanjenje cijena struje za građane, veli Marino Drandić, magistar elektrotehnike i informacijske tehnologije, mladi poduzetnik u energetici i inženjeringu koji se trenutačno bavi projektiranjem i izvedbom sunčanih elektrana. U Istri posluje nekoliko tvrtki koje djeluju u tom području, pa Drandić procjenjuje da je putem svih njih na Poluotoku trenutačno u trajnom pogonu dvadesetak malih sunčanih elektrana.

Prema njegovim informacijama, trenutačno je kod HROTE-a na čekanju preko 2.000 zahtjeva za pokretanje solarnih elektrana, od kojih stotinjak iz Istre. Najveća se pak istarska solarna elektrana nalazi u Kanfanaru i snage je jednog megavata, a još se jedna slična, također položena na tlu i nešto manje snage gradi u Barbanu.

Drandić veli da je ulaganje u obnovljive izvore, točnije u sunčane elektrane snage do 10 kilovata isplativ poduzetnički pothvat težak oko 200 tisuća kuna. Povrat investicije iznosi četiri do pet godina, ovisno o trajanju sunčanog razdoblja, a nakon toga slijedi čisti profit. Ugovor s HROTE-om potpisuje se na 14 godina, što znači da ostaje otprilike deset godina profita. (V. KAPELOTO)

ČITAJTE VIŠE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter