Dogodine Tar dobiva novi dječji vrtić i jaslice za devedeset mališana

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Pripremom zemljišta za početak radova i uklanjanjem raslinja počela je u Taru, na predjelu između INA-ine benzinske postaje i središta mjesta, gradnja novog dječjeg vrtića i jaslica za devedesetak djece koja će trajati 12 mjeseci. Investitor ovog projekta vrijednog oko 11,24 milijuna kuna bez PDV-a je Općina Tar-Vabriga, a nositelj je njena tvrtka Momperlon koja je za cijeli iznos uzela dugoročni kredit putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Kako saznajemo od direktora Momperlona Marka Knezocija, tijekom lipnja ove godine raspisana je javna nabava koja je trajala do početka kolovoza. Od pristigle dvije ponude izabrana je kao najbolja ona križevačkog građevinskog društva Radnik s kojim je ugovor potpisan prije nekoliko dana. Izvođač je uveden u posao 3. studenog, od kada službeno teče rok od godinu dana unutar kojeg je Radnik obavezan dovršiti posao i predati gotov objekt općini. Knezoci navodi da će objekt biti smješten u naselju Tar, točno na parceli k.č. br. 913/3 k. o. Tar, koja ima površinu od gotovo 2.900 četvornih metara. Vrtić s jaslicama imat će jednu etažu - prizemlje. 

Višenamjenska dvorana s gledalištem 

- Zgrada će imati natkriveni ulazni prostor iz kojeg se kroz vjetrobran ući u hodnik, na kojeg se pak vežu svi ostali sadržaji – na zapadnoj stani dnevni boravci s garderobama i sanitarijama djece vrtićke dobi. Bit će to četiri odgojno-obrazovne skupine, a zatim će biti i dnevni boravak s pratećim prostorijama mališana jasličke dobi. Na sjevernoj i istočnoj zgradi bit će gospodarski i prostori odgojno-obrazovnog i medicinskog osoblja te uprave. Uz hodnik, kao njegov prošireni dio odijeljen pomičnom pregradom, smjestit će se višenamjenska dvorana u koju će se silaziti preko nekoliko stepenica koje će se moći koristiti kao gledalište, nanizao je direktor Momperlona. Naravno, bit će ondje i terase i igrališta na otvorenom, kaže direktor Knezoci.

Također, uz dio namijenjen jasličkim skupinama bit će ured za medicinsku sestru s prostorom za izolaciju bolesne djece koji će pak imati zaseban izlaz, koji će se moći koristiti i kao zaseban ulaz/ izlaz u jaslice. Kuhinja je namijenjena za pripremanje i serviranje svih obroka. Uz prostor za pripremu i termičku obradu te serviranje obroka u sklopu kuhinje bit će i predio za pranje bijelog i crnog suđa te potrebna spremišta. Zgrada će sveukupno imati, zajedno s natkrivenim terasama, površinu nešto malo veću od tisuću kvadrata. 

Više nisu mogli čekati EU natječaje 

Općinski načelnik Nivio Stojnić otkrio je ideja gradnje novog vrtića stara deset godina, kada se htjelo rekonstruirati postojeću staru zgradu vrtića u kojem je trenutno smješteno 65 mališana. No, veli načelnik, procijenili su da bi to bila prevelika investicija, jer bi staru zgradu trebalo srušiti gotovo do pola. Stoga su još onda odlučili da je potrebno graditi novi vrtić.

- Krenuli smo sami u ovu investiciju, jer više nismo mogli čekati. Probali smo se natjecati za sredstva iz EU fondova na dva natječaja, ali uvijek iz nekog razloga nismo zadovoljili uvjete. Da ne gubimo vrijeme, jer je potražnja za mjestima u vrtiću i jaslicama jako velika, vijeće je donijelo odluku da se Momperlon zaduži i samostalno krene. U starom vrtiću imamo dvije hrvatske i jednu talijansku skupinu, a nedostaju nam jedna jaslička i jedna vrtićka grupa. U novoj će zgradi biti mjesta za svih, odnosno za najmanje 92 mališana, iznio je Stojnić. 

Pošta i ambulanta u starom vrtiću 

Stojnić je rekao da rade na tome da u postojećem vrtiću, nakon što se dogodine otvori novi, smjeste poštu i lokalnu liječničku ambulantu, koja se trenutno nalazi na prvom katu druge zgrade. Vjerojatno će prostor predvidjeti za još neke sadržaje, a pogodno je to što stari vrtić ima parkiralište. Za navedene potrebe, istaknuo je načelnik, stari će se vrtić morati preurediti, ali to neće biti veliki zahvat za općinski proračun. (Tanja KOCIJANČIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter