Dogodine stižu svjetski poznati glazbenici

Ty Le Blanc (Nenad ŠIMUNIĆ)
Ty Le Blanc (Nenad ŠIMUNIĆ)

Ove je godine održan 20. po redu festival jazz i blues glazbe "Jazz in Lap" u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, glazbeno-scenske djelatnosti, a pod pokroviteljstvom Grada Poreča, Turističke Zajednice Grada Poreča i Ministarstva kulture RH.

Održano je devet koncerata na lokaciji Caffe del Mar, a čast da otvori ovaj koncertni ciklus pripala je Zdenki Kovačiček, koja je izjavila "ovaj Jazz Festival u Poreču, jedan je od rijetkih koji je tijekom svih ovih godina zadržao profil jazz festivala i nije se pretvorio u komercijalni festival lakih nota samo da bi zadovoljio široke ukuse mase".

Sjajni gitarist

Nakon Kovačićek, uslijedio je koncert sjajnog gitarista Davida Savčića & La Passion Escondida uz atraktivnog flamenco plesača iz Slovenije. Tijekom koncerta David Savčić digao je publiku na noge svojim bravuroznim interpretacijama na gitari te potpuno opravdao svoj diskografski opus i umijeće.

Netom nakon njegova koncerta nastupio je Mel and Little Thunders iz Zagreba uz zanimljiv vokal mlade Melite Lovričević, dok se krajem srpnja predstavio i proslavljeni Renato Chicco sa svojim triom "Trio organ grinders“.

Početkom kolovoza, predstavio se prvi puta u Europi vrstan pjevač i gitarist Adriano Trindade iz Brazila koji je u intimnoj atmosferi, okruženoj morem sa svih strana, privukao pažnju svojim mekim zvukom Brazila.

Iznenađenje festivala bio je koncert JD Waltersa, poznatog američkog jazz pjevača koji je uz svoj kvartet, isto tako prvi puta pozdravio porečku publiku te "Jazz u Lapu" stavio uz rame ostalim međunarodnim Jazz festivalima, jer radi se o velikoj zvijezdi koja je došla iz New Yorka, jazz pjevaču koji je posljednjih godina postao jedinstvenim fenomenom na muzičkoj sceni. Na festivalu je svirao u postavi s Ratkom Zjacom, izvanrednim jazz autorom i gitaristom koji je i zaslužan da je JD Walter došao na turneju u Hrvatsku.

Nakon toga slijedio je koncert glumaca i pjevača Maxa Hozića, koji se proslavio glavnim ulogama u mjuziklu "Jadnici" i "Jesus Christ Superstar".

Pravi užitak i ovacije publike priuštila je šarmantna Ty Le Blanc uz svoj kvartet iz Italije i Hrvatske. Sredinom kolovoza, porečka je publika imala prilike poslušati i svog sugrađana, Gordana Gregurovića uz lokalne snage Bluese Brajdersa i njegova oca, gitarista i pjevača.

Posljednjim koncertom festivala predstavio se sjajni američki jazz i blues pjevač i saksofonist James Thompson koji je došao u velikom stilu i uz izuzetnog frontmena i zabavljača Angela Chiocca (vokal i saksofon) te Tomija Puricha na bubnjevima uz ostatak benda Blue Angel oduševio posjetitelje Jazz in Lap festivala.

Manje koncerata

Za narednu godinu pripremaju se velika iznenađenja. Izbornica Katja Restović kaže: "u planu je manje koncerta, ali vjerujem da će publika biti više nego zadovoljna. Naime, ugostit ćemo jednog od najboljih svjetskih bubnjara Adama Nussbauma, jednoga od najboljih svjetskih basista Reginalda Veala te jednog od najzanimljivih vokala koje sam osobno čula: Byrona Motleya iz Los Angelesa. Isto tako čuti ćemo i saksofon Kenna Baileya i Stefana Bedettija i vokal Jacquesa Houdeka u soul izdanju", zaključuje Restović. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter