Dogodine s porukom: ploviti se mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Završnica XVI. Medunarodnog arheološkog savjetovanja u Medulinu bila je posvecena rezultatima novijih istraživanja i projekata koji se na njima zasnivaju. Tradicionalni blok Novitates bio je u znaku Vižule kod Medulina, a novine s tog lokaliteta predstavile su kroz referate Vesna Girardi Jurkic, Kristina Džin i Aleksandra Paic, Igor Miholjek, Zrinka Ettinger Starcic te Renata Kuharic.

Analizama provedenim temeljem istraživacke kampanje u ovoj godini, utvrden je arhitektonski i arheološki kontinuitet života na podrucju kasnoanticke i bizantske faze rimske maritimne rezidencijske vile na zapadnoj strani poluotoka Vižula kod Medulina.

Isto tako, skrenuta je pozornost i na otkrivenu cetverokutnu prostoriju ciji su zidovi gradeni iskljucivo od tegula, a medu kojima je pronaden i žig Quintus Clodius Ambrosius, no i na kontinuitet odvodnje kanalizacije starijih struktura 3. i 4. stoljeca. Bilo je rijeci i o nalazima keramickih mozaickih kockica, crne kucanske kasnoanticke keramicke posude, ulomaka plavih staklenih boca, kao i o nalazima malih i vecih primjeraka kasnoantickog i bizantskog novca.

Detaljnije je predstavljena i podmorska dokumentacija u akvatoriju Vižule kod Medulina te ona numizmatickih nalaza s istog lokaliteta, kao i prostorno-programska studija eko-arheološkog parka Vižula koju su izradili Vjekoslav Gašparovic i Emil Jurcan.

Vesna Girardi Jurkic i Kristina Džin, organizatorice savjetovanja i voditeljice MIC- a, na kraju ovogodišnjeg simpozija najavile su temu za sljedece, koja glasi "Navigare necesse est- Ploviti se mora". Tako bi se 2011. razgovaralo o svim vodama, trgovini, izradi plovile i drugim segmenatima života na lokalitetima od Atlantika do Perzijskog zaljeva.


Podijeli: Facebook Twiter