Dogodine počinje proširenje Vodnjanske ceste

Cesta će se proširiti za tri metra (D. MEMEDOVIĆ)
Cesta će se proširiti za tri metra (D. MEMEDOVIĆ)

Nakon što je Grad Pula donio odluku da, bez naknade, prenese vlasništvo nad nekretninama u obuhvatu državne ceste D75, dionica Vodnjan - Pula, u korist Hrvatskih cesta, izvjesno je da se sprema početak realizacije dugoočekivanog projekta proširenja Vodnjanske ceste. Kako saznajemo, za projekt je već ishodovana pravomoćna lokacijska dozvola, a prijenos nekretnina je potreban da bi Hrvatske ceste ishodovale građevinske dozvole za početak rekonstrukcije.

Natječaj do kraja godine

Na naš upit znači li prenošenje vlasništva nad nekretninama uz Vodnjansku cestu u korist Hrvatskih cesta početak rekonstrukcije ovog značajnog ulaska u Pulu, iz Hrvatskih cesta odgovorili su nam potvrdno. Štoviše, u financijskom planu Hrvatskih cesta ove je godine bilo predviđeno 1,5 milijuna kuna za otkup zemljišta, a sto tisuća kuna za projektiranje rekonstrukcije.

"Projekt rekonstrukcije državne ceste D75, dionice Vodnjan - Pula, je u našem planu nabave u 2016. godini i do kraja ove godine očekuje se raspisivanje natječaja", poručili su nam iz Hrvatskih cesta.

Po okončanju natječaja, Hrvatske ceste odabrat će izvođača radova, u međuvremenu ishodovati građevinsku dozvolu u Gradu Puli, a očekuje se da bi projekt bio spreman za početak realizacije u prvom kvartalu 2017. godine. Doduše, osim na period žalbe, treba imati na umu da će se sasvim sigurno voditi računa i o idućoj turističkoj sezoni kada u grad stiže veliki broj vozila, a mnogi upravo Vodnjanskom cestom.

Tri kružna toka

Rekonstrukcija Vodnjanske ceste - a riječ je o dionici od Inine benzinske postaje na Velom Vrhu do izlaza iz Pule u smjeru Vodnjana, vrijedna je između 20 i 30 milijuna kuna. Taj je projekt ujedno i preduvjet za rekonstrukciju dionice Veli Vrh - Šijana, projekt vrijedan 70 milijuna kuna, za koji su Hrvatske ceste nedavno naručile Studiju izvedivosti i opravdanosti, a namjerava se kandidirati za sredstva EU fondova.

Inače, MUP je Vodnjansku cestu označio kao opasnu prometnicu pa projekt rekonstrukcije uključuje izgradnju kružnih tokova za naselja Valdenaga i Ruban te posebno važnog rotora na križanju s Fažanskom cestom. Usto će se riješiti brojni sporedni ulazi na Vodnjansku cestu. Rekonstrukcijom bi se Vodnjanska cesta proširila za oko tri metra, a izgradila bi se i javna rasvjeta, autobusna stajališta, biciklističke staze te oborinska odvodnja posebno važna za Veli Vrh.

Rasvjeta duž kilometar i pol ceste

Gradonačelnik Pule Boris Miletić prihvatio je Sporazum čiji je predmet zajedničko financiranje i reguliranje obveza između Hrvatskih cesta d.o.o. Zagreb i Grada Pule oko izvođenja radova na rekonstrukciji državne ceste D75 Vodnjan-Pula, duljine 1,42 kilometara, te reguliranje postupka polaganja infrastrukture (izgradnja javne rasvjete) Grada Pule u cestovno zemljište i raspodjele pripadajućih troškova. Hrvatske ceste d.o.o. izradit će projektnu dokumentaciju za izgradnju ceste i izmještanje i zaštitu instalacija, koja uključuje i projektnu dokumentaciju za rasvjetu između kružnih raskrižja. Procijenjena vrijednost ukupnih radova iznosi 23,3 milijuna kuna bez PDV-a, od čega vrijednost radova na  javnoj rasvjeti iznosi gotovo dva milijuna kuna bez  PDV-a. Obveza Grada Pule je sufinanciranje radova javne rasvjete u iznosu od oko 40 posto procijenjene vrijednosti radova javne rasvjete, odnosno  770.114,70 kn (bez PDV-a). (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter