Dogodine jubilarno izdanje uz osam koncerata

Danijel Detoni
Danijel Detoni

Prošloga petka završeno je 54. izdanje poznatog koncertnog ciklusa "Koncerti u Eufrazijani", koji se tijekom srpnja i kolovoza odvijao u jedinstvenoj atmosferi atrija Eufrazijeve bazilike koja je od 1997. godine zaštićeni spomenik UNESCO-a.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, odnosno njegove glazbeno–scenske djelatnosti i izbornice Katje Restović za 54. festival Koncerti u Eufrazijevoj bazilici odabrano je 14  koncerata, na veliko zadovoljstvo domaće i inozemne publike, koja tijekom cijele godine pokazuje izuzetno zanimanje za ovaj festival klasične glazbe u Poreču, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Poreča, Istarske županije te Turističke zajednice grada Poreča.

Nezaboravna glazbena sezona

Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Elio Štifanić ističe da su upravo ti koncerti klasične glazbe bili među prvim kulturnim događanjima davnih šezdesetih godina i prvi koraci tadašnje kulturno- turističke ponude. To je ta tradicija koju treba čuvati i biti ponosan na nju, jer se malo koji grad može pohvaliti jednim ovakvim festivalom klasične glazbe.

- Učilište će, kao i svake godine, a posebno naredne, u kojoj slavimo 55. obljetnicu "Koncerata u Eufrazijani" dostojno obilježiti i u tom hramu vjere, umjetnosti i glazbe ovu manifestaciju i prirediti još jednu nezaboravnu glazbenu sezonu, veli Štifanić.

Prvi koncert svečanog otvaranja ovog značajnog hrvatskog i međunarodnog Festivala klasične glazbe, pripao je Hrvatskom gudačkom kvartetu. Nakon njih predstavila se riječka harfistica Diana Grubišić Ćiković, te je održan pjevački koncert ansambla Responsorium, koji je ove godine predstavio dva izuzetna solista iz Belgije i Mađarske, bili su to Sarah Louise Ridy (barokna harfa) te Istvan Konya (chitarrone). Sredinom srpnja, uslijedila su i dva sjajna recitala na glasoviru, Ide Gamulin, koja je ove godine slavila i obilježila 35. obljetnicu svog umjetničkog rada te recital izuzetnog Lovre Pogorelića, koji je ispunio Eufrazijevu baziliku znalcima klasične glazbe, koji su ovog izuzetnog pijanista ispratili ovacijama.

- Krajem srpnja imali smo prilike poslušati i komorni trio iz Hrvatske Pearls of Chamber Music koji je izazvao veliku pažnju kod gledatelja te svojim primjereno odabranim programom zasluženo dobio uzvike odobravanja na kraju koncerta. Uslijedio je koncert češke sopranistice Olge Prohazkove uz izuzetan ciklus arija "Ave Maria" te pratnju na glasoviru Františeka Šmida. Početkom kolovoza predstavio nam se i vrhunski pijanist Daniel Detoni te s praizvedbom djela svoga oca "Pretraživanje zvijezda", izazvavši snažan dojam. Ugodno je iznenadio tandem D&B Duo: Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek, kazala je Restović.

Krajem mjeseca kolovoza festival je ponovo, kao i svake godine podržao ljetnu školu gitare iz Poreča te ih ugostio koncertom pod nazivom "Raphsody guitar" a održan je i koncert vrsnog gitarista Krešimira Bedeka, višestruko nagrađivanog u zemlji i inozemstvu koji se predstavio zanimljivim programom. Sezonu je zaključio uvijek zanimljiv Acoustic Project uz Dubravka Palanovića

Izvrsni ansambli i praizvedbe

Najavljujući narednu sezonu izbornica Katja Restović kaže: "Sretna sam da ćemo naredne, jubilarne godine imati prilike poslušati osam sjajnih koncerata i to u razdoblju od 8. srpnja do 26. kolovoza. Odabir programa će vjerujem, iznenaditi i zainteresirati publiku festivala jer sam za ovaj značajan broj godina odabrala izvrsne ansamble i nekoliko hrvatskih praizvedbi koje će, sigurna sam, izazvati veliko zanimanje, kao što je to bilo i ove godine sa skladbama cijenjenih umjetnika Kabilja i Detonija. Isto tako, naredne godine koncerti će se odvijati samo petkom te ćemo vezano za budžet festivala uspjeti predstaviti nekoliko komornih ansambala te koncerte izuzetnih pjevača".

Sve informacije o programu Festivala mogu se naći na službenoj stranici Pučkog otvorenog učilišta Poreč www.poup.hr te na Facebook profilu Koncerti u Eufrazijani, Poreč. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter