Dogodine izvor Sv. Anton u sustavu labinskog vodovoda


Ono što je nekad značila nafta, danas možemo s velikom sigurnošću reći da je voda, i bilo kakvo kockanje s izvorima pitke vode moglo bi nas skupo koštati. Nositi se sa situacijama povećane potrošnje vode u sušnoj sezoni ljeta, kad se događa nagli priljev velikog broja turista, a poglavito zbog povećanog broja novoizgrađenih bazena uz hotele i kuće za odmor, odgovornost je bez mogućnosti praštanja. Ljeti se ne pita za cijenu, vodu je najvažnije imati stalno.

- Do sada smo godišnje isporučivali do 1,65 milijuna kubika vode, ali ove godine smo prodali puno više, očekujemo da je to povećanje doseglo 1,8 milijuna prostornih metara, kaže direktor Vodovoda Labin Dino Škopac.

Vodoopskrbljenost iznosi 99,1 posto

- Jednim dijelom to je zbog investicija u Rapcu na Girandelli, radi navodnjavanja novih zelenih površina, ali i zbog novoizgrađenih bazena. Što se vodoopskrbe tiče, cijelo je ljeto prošlo sasvim mirno. Nije bilo većih ekscesa, osim pojedinačnih kvarova, kojih uvijek ima. Zbog temperaturnih razlika, jer zimi su jedni uvjeti, ljeti drugi, dolazi do stezanja i rastezanja materijala i tla, uslijed čega i cijevi povremeno pucaju. Mi smo svoju zadaću normalno obavljali i u potpunosti zadovoljili potrebe stanovništva i turista za vodom. Labinština ima 24 tisuće stanovnika i 12 tisuća vodomjera. S približnih 99,1 posto mjerimo našu vodoopskrbljenost. Mi, Buzet i Pula tu smo negdje, uglavnom u samom vrhu. Budući je prosjek na razini države 70 posto, onda možete znati gdje su ostali, poručuje Škopac. (Katarina ŠOŠTARIĆ-PERKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter