Dogodine do 10 posto više prihoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove ce godine hotelijerski sektor zabilježiti šest posto manje nocenja, 15 posto manje bruto dobiti, ali samo jedan posto manje prihoda. Te je podatke na Hrvatskom hotelijerskom forumu na Danima hrvatskog turizma u Bolu na Bracu u cetvrtak iznio Neven Ivandic iz Instituta za turizam.

Do tog se podatka došlo anketiranjem 40-ak najuspješnijih hrvatskih hotelskih kuca, koje procjenjuju da bi na osnovi toga iduce godine mogle ostvariti cak i do pet posto više nocenja, odnosno do deset posto više prihoda.

- Kriza je mobilizirala citav sektor i zato su rezultati zadovoljavajuci. Uz pad prihoda i fizicki promet u prvih 8 mjeseci, dobro je što smo uspjeli zaštititi prihod po smještajnoj jedinici, odnosno što smo imali rast prihoda po nocenju. Stoga naši prihodi nisu pali za šest posto nego samo jedan. Hotelijeri takvim rezultatom mogu biti zadovoljni s obzirom na crne najave s pocetka sezone, rekao je Ivandic.

Istaknuo je da je za to zaslužno podizanje cijena usluge, ali i porast broja individualnih turista. Uz to, hotelska su se poduzeca okrenula novim kanalima i time je narastao broj rezervacija. Isto tako, ojacao je internetski marketing. Poduzeca su, objasnio je, uspjela uštedjeti na materijalnim troškovima i radnoj snazi. Pitanje je samo koliko su takve uštede utjecale na kvalitetu turistickog proizvoda.

Zanimljiv je podatak da je medu anketiranima 11 hotelskih poduzeca zabilježilo vecu dobit nego lani, dva su iz gubitka prešla u dobit, dok je petero imalo manji gubitak. Ostali su svi zabilježili veci pad.

Franco Palma
iz Hrvatske udruge hotelijera i restoratera je, iako je izrazio zadovoljstvo rezultatima, istaknuo da je hotelski sektor sve manje profitabilan, što mu ugrožava konkurentnost.

- Hotelijeri su u Hrvatskoj zadnji put bilježili dobit 2005. Od tada, svake se godine gubitak povecava, a prošle je iznosio 714 milijuna kuna. Upravo taj trend ima najjaci utjecaj na našu profitabilnost, i to je jedan od najvecih problema. Protekle godine najgore su prošle one firme koje su investirale u svoje objekte, a cijelo se vrijeme govori da se sektor bez investicija ne može izvuci. Sljedeca sezona bit ce za hotelijere teška zbog smanjenih investicija, a i nama konkurentske zemlje poput Grcke i Španjolske još ce se jace promovirati na tržištu da bi smanjile svoje gubitke, rekao je Palma.

Od prisutnih hotelijera samo je nekolicina istaknula što im je potrebno da bi sljedece sezone ovaj sektor zabilježio bolje rezultate. Medu njima je bio i Veljko Ostojic iz porecke Rivijere koji je kazao da hotelijerima prije svega treba dugorocna strategija razvoja hrvatskog turizma. Osim toga, treba smanjiti stopu PDV-a i porezna davanja te hotelijerima dati poticaj za razvoj. Zoran Katic iz Udruge malih obiteljskih hotela zatražio je i da se objekti koji ne rade samo u špici turisticke sezone jace ukljuce u modele udruženog oglašavanja.

Najglasniji je bio Eduard Andric iz Sindikata turizma i usluge Hrvatske koji je hotelijerima koji se ne budu pridržavali kolektivnog ugovora zaprijetio štrajkom turistickih djelatnika na pocetku iduce turisticke sezone. Nezadovoljan je što dio hotelijera nije ispoštovao dogovor izmedu socijalnih partnera prije pocetka sezone.

"Tada je receno da sindikat nece tražiti povecanje placa turistickih djelatnika, koje su ispod prosjeka u odnosu na one u drugim gospodarskim djelatnostima, prije nego se vidi sam ishod sezone. Buduci da je prošla bolje od ocekivanog, sindikat je na jesen ocekivao nove dogovore", kazao je Andric. U meduvremenu, neki su dodijelili jednokratne naknade i stimulacije.


Podijeli: Facebook Twiter