Dogodine će se nastaviti s uspješnim projektom "Mobilni tim"

Proizvodi od magarećeg mlijeka
Proizvodi od magarećeg mlijeka

Pomoć u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, nastavak provedbe projekta "Osobni asistent za četiri člana", koji se realizira uz financijsku potporu države, psihosocijalna podrška članovima i njihovim obiteljima, aktivno uključivanje u život zajednice projektom "Sprječavanje prometne nekulture", te senzibilizacija djece i mladih za potrebe osoba s invaliditetom samo su neke od koje Društvo invalida Poreč planira u idućoj godini. Na redovnoj godišnjoj skupštini, jednoglasno su usvojeni program rada i financijski plan ove udruge za 2018. Istom je prigodom održan i program povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Kvaliteta života u vlastitom domu

Kako je istaknula predsjednica društva Tihana Mikulčić, i u idućoj godini namjeravaju pružati različite oblike pomoći i podrške za sve članove, a koje će realizirati u okviru brojnih programskih aktivnosti kao što su, osim navedenih, uključivanje u kreativne radionice, informatičko opismenjivanje, omogućavanje prava na brojne povlastice koje su omogućile lokalne ustanove, tvrtke i obrti, uključivanje u organizaciju humanitarnih akcija, obilježavanja prigodnih datuma značajnih za osobe s invaliditetom, uključivanje u gradske manifestacije i drugo.

Na skupštini je istaknuto da je jedan od najznačajnijih projekata onaj pod nazivom "Mobilni tim", čiji je cilj odgoditi ili spriječiti institucionalizaciju teško pokretnim članovima osiguravanjem kvalitetne podrške njima i njihovim obiteljima, kako bi im se omogućila sloboda izbora i odgovarajuća kvaliteta života u vlastitom domu i zajednici. Korisnicima ovog projekta bit će pruženi različiti oblici podrške kao što su posjete i pospremanje u kući, priprema jednostavnijih obroka, nabavka lijekova i namirnica, odvoženje na liječničke preglede, pomoć u obavljanju administrativnih i sličnih poslova pri nadležnim institucijama, odlasci u kraće šetnje, povremene posjete medicinske sestre, organizirani prijevoz prilagođenim vozilom, uključivanje u rad radionica i aktivnosti u prostorima društva.

Kreativne radionice svake subote

Među korisnicima je i ove godine provedena anketa o zadovoljstvu "Mobilnim timom", koji su izrazili veliko zadovoljstvo pruženim uslugama i osobama koje ih provode. Planira se povećanje broja korisnika i osoba koje u sklopu ovog projekta pružaju podršku na terenu.

Iduće godine Društvo invalida nastavit će i s realizacijom uspješnih projektnih aktivnosti za koje među članovima vlada veliki interes kao što su informatička i kreativne radionice svake subote tijekom cijele godine. Od početka 2015. društvo provodi projekt "Organizirano volonterstvo" u koji je ove godine uključeno 13 stalnih i više od 30-ak povremenih volontera. Također, dogodine se planira povećati broj volontera i ostvarenih volonterskih sati.

Početkom 2016. godine pokrenuta je uspješna akcija "Pokloni čep i pokreni svijet" koja je naišla na veliki odaziv građana svih uzrasta i poduzetnika s područja Poreča, općina Poreštine, Novigrada, Umaga, Medulina, Pule i Rijeke i šire. U 2018. godini planiran je nastavak ove uspješne akcije koja ne samo da udruzi donosi financijska sredstva od prodaje čepova, već je to aktivnost koja je uvelike pridonijela povećanju vidljivosti Društva invalida u zajednici, značajno promovira sve aktivnosti, daje mogućnosti uključivanja novih volontera i slično.

Novogodišnja lutrija je projekt udruge koja će se u 2018. godini uspješno provesti već petu godinu za redom s još bogatijim fondom nagrada. Prikupljena sredstva koristit će se namjenski za održavanje prilagođenog kombija kojim prevoze članove i kupnju goriva, a preostali dio bit će za aktivnosti "Mobilnog tima".

Zahvalnice

U svečanom dijelu održan je prigodni glazbeni program koji su izveli Denis Mikatović i Marijan Maraškin. Zatim je zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović čestitala članovima Međunarodni dan osoba s invaliditetom a predsjednica Mikulčić je svima onima koji su u proteklom periodu pomogli radu društva uručila zahvalnice. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter