Dogodine 5 pulskih utvrda biti će otvoreno za građane

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Velika posjećenost nedavno održanog predavanja na temu utvrde Monte Grosso koja se nalazi na području Štinjana zorno je pokazala da su Puljani itekako zainteresirane za svoje utvrde. U Puli, koja je nekada bila ratna luka, izgrađeno je 29 većih i više od sto manjih utvrda i baš svaka je, kažu znalci, pravo arhitektonsko djelo. Veliki dio ih je poprilično devastiran, dio je načelo bombardiranje, dio su nastavili devastirati sami stanovnici odnoseći polako vrijedne dijelove, a izgleda da će završnu riječ imati zub vremena.

Iznimno kulturno naslijeđe

Upravo da bi utvrde spasili od definitivnog nestajanja, Grad Pula krenuo je s partnerima u EU projekt nazvan "Adrifort" kojem je cilj, barem ovdje u Puli, zaštititi i građanima otvoriti četiri utvrde i to Punta Christo o kojem već brine istoimena udruga, Monte Grosso s topničkom bitnicom Vallmaggiore, utvrdu Munida i bitnicu Zonchi. Projektom je zamišljeno da se, isprva, utvrdi stanje utvrda, da ih se očisti i po mogućnosti spriječi njihovo daljnje propadanje. Potom, ideja je sve utvrde spojiti šetnicom, biciklističkim stazama i otvoriti ih za posjetitelje, naravno tek kada budu posve sigurne. Radi li se o utopiji ili je ovo doista zadnja prilika za spas pulskih utvrda upitali smo nadležne u Gradu Puli.

- Pulsko područje bogato je kulturnom baštinom koju, između ostalog, čine brojni primjeri fortifikacijske arhitekture iz razdoblja Austro-Ugarske monarhije, građene u sustavu austrijske Pomorske tvrđave Pula u 19. i početkom 20. stoljeća. Tijekom proteklog perioda, fortifikacije su izgubile svoj obrambeni značaj, osobito sredinom 20. stoljeća, a danas su u potpunosti izvan funkcije, neodržavane i oštećene prirodnim i ljudskim djelovanjem. Unatoč neodržavanju i propadanju, fortifikacije su kao povijesne građevine dio graditeljskog nasljeđa iznimnog kulturnog značaja i svjedoče o razdobljima razvoja austrougarske vojne tehnologije i obrambene strategije te čine sastavni dio slojevitog graditeljskog naslijeđa pulskog područja, ističu nadležni u Gradu Puli.

Projektom obuhvaćeno pet utvrda

Ističu nadalje da se danas, samo na užem području grada Pule, nalaze 24 fortifikacijska objekta podijeljena u tri fortifikacijska prstena.

- S obzirom na bogatstvo i važnost koje fortifikacijski sustav grada Pule predstavlja na svim razinama, njegova obnova i sanacija otvara se kao jedan od prioriteta u revitalizaciji i zaštiti. EU projektom ADRIFORT (Adriatic Fortressess and Military Areas), čiji je glavni cilj poboljšanje sposobnosti institucija u upravljanju kulturnom baštinom, predviđeno je uređenje ukupno pet fortifikacijskih objekata na štinjanskom području, dok je šesti fortifikacijski objekt koji ulazi u projekt Adrifort tvrđava Sv. Mihovil za čiju je revitalizaciju zaduženo Sveučilište Juraj Dobrila, ističu nadalje u Gradu.

Projekt sufinancira Europska unija u sklopu IPA Prekogranične suradnje. Ukupna vrijednost projekta je 2,2 milijuna eura, a sufinanciranje za Grad Pulu iznosi 290 tisuća eura. Vodeći partner u projektu je Regija Veneto, a ostali partneri osim Grada Pule su Grad Venecija, Sveučilište Ca’ Foscari iz Venecije, Comune di Ravenna i Regija Puglia, Općina Kotor, Grad Piran, Regionalni ured za kulturu i Gospodarska komora Tirana, Grad Krf i Sveučilište Juraj Dobrila Pula te Istarska županija kao pridruženi partner. Svaki partner na projektu uključen je kroz realizaciju aktivnosti na svojim fortifikacijskim objektima, a zajedničke aktivnosti podrazumijevaju izmjenu iskustava i zajedničko pronalaženje modela upravljanja utvrdama. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter