Dogma zatvorila Arteriju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncertom pulske Dogme, zacinjenim videointervencijama VJ Dogmatica, u srijedu je zakljucen prvi novigradski festival vizualnih umjetnosti Arterija.

Atraktivan se audio-vizualni dogadaj odigrao u atriju Muzeja Lapidarium, na otvorenom, u skladu s koncepcijom manifestacije koja je tijekom posljednjih pet dana (kiši i naglom snižavanju temperature tijekom vikenda usprkos) publici neposredno prezentirala suvremenu umjetnost izvan muzejsko-galerijskih prostora, istovremeno ukazujuci na vrijedne elemente novigradske kulturne baštine.

Uz adekvatno osvijetljene zvonik i gradske zidine, Arterija se širila ulicama, trgovima, parkovima i drugim sugestivnim lokacijama u starogradskoj jezgri, ukljucujuci i morsku površinu i zrak, iznenadujuci posjetitelje zvucnim, svjetlosnim i prostornim instalacijama, projekcijama, skulpturama i performansima istarskih autora, neki od kojih su nastali posebno za ovu prigodu.



Posljednja je vecer tako protekla i u znaku "Ego air art projecta No 1" Roberta Paulette u sklopu kojeg je avion rasparao novigradsko nebo trasparentom s natpisom "Art is Dead", kao i gostujuce zagrebacke umjetnice Vlaste Delimar koja je u izlogu donedavne Turisticke zajednice u atmosferi filmova iz 50-ih godina izvela performans "Zrela žena".

Medu zanimljivim prezentiranim ostvarenjima je site specific instalacija "WATERIGO" Alena Bošca i Leonida Zubana, koji su uz intervenciju Paulette prostor Galerije Rigo mrežom i drvom transponirali iznad mora, iza gradske lode, u maniri ribara koji po starinski odlažu svoje barke.

Trebalo je puno truda, angažman DVD-ovaca i promptna suradnja vlasnika dvadesetak ugostiteljskih objekata i trgovina za uspješnu realizaciju zvucne instalacije "Das Schwein warten mich" Dragane Sapanjoš, koja je kreirala nadrealisticku atmosferu kombinacijom ljudskog krika i krika prašcica kojeg ubijaju, s velikog zvucnika na dizalici uz nekadašnji hotel Rotonda, te smijeha koji se prolamao s manjih zvucnika iz okolnih lokala.

"Metalnom" (instalacija) i "Virtualnom šumom" (projekcija) Novigradane i njihove goste je proveo Elvis Berton, ?anino Božic pokazao "Parabolu" i "Projekte za suhozid" (instalacije), Lovorka Lukani "Rezignaciju boja" (projekcija fotografija), Ivona Verbanac "Sublime" (instalacija), Mirjana Matic fascinirala svojim "Ženama - skulpturama" (instalacija), a Šikuti Machine rezimirali desetogodišnji rad videoprojekcijom performansa "Kolo".

Poseban su doživljaj svojim performansima pružili David Belas ("Ili ne…" - performans/instalacija), Josip Pino Ivancic s Gordanom Batelic ("…aj, ca talk…" i "bijela OFFCA, Plava ovca") te Tomislav Brajnovic s "Pjevajucim pršutom" koji je najprije intrigirao prolaznike istarskim melodijama koje su iz njega izvirale, da bi ga na koncu mogli i degustirati.


Podijeli: Facebook Twiter