Dogma snima "Trenutak spoznaje"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska grupa Dogma krenula je u pulskom studiju Partyzan sa snimanjem novog cetvrtog albuma kojem je radni naziv "Trenutak spoznaje", a ujedno sprema i kratki koncertni sprint koji ce zapoceti u petak u umaškom Garage ultra lounge clubu, u nedjelju sviraju u Puli na Portarati, a u srijedu u Rovinju u sklopu Rovinj Music Festivala na Trgu maršala Tita.

Snimatelj i ton majstor novog albuma je Ivo Lorencin a miksat ce ga u ljubljanskom studiju Metro, dok se mastering planira raditi u Londonu. Na novom albumu, koji bi izdavacka kuca Menart trebala objaviti na proljece, bit ce deset novih pjesama, a glavna ideja bila je vratiti live energiju na CD i napraviti snažan rock album s plesnom atmosferom koja je oduvijek pratila bend.

Tekstove i glazbu potpisuju clanovi Dogme uz Nenada Sinkauza iz grupe East Rodeo, koji je trenutno njihov gitarist. Sam kostur benda je vec godinama isti i cine ga bubnjar Tonci Pavlinovic, basist Zoran Stojkovic, te pjevac i saksofonist Sandro Pettener, koji na novom materijalu svira i sintesajzere. Na albumu ce imati i goste kao što su Ivan Arnold, Leon Brenko, Branko Sterpin, Miron Hauser, Jasmina Makota, Nataša Petric Tasha.

Nešto od novih stvari cut ce se i na ova tri koncerta, ali i dalje ce oni biti miks u kojem ce dominirati stare pjesme, što ce promijeniti iduce godine. Na njihovim nastupima sastavni dio su videoprojekcije i animacije za što je zadužen Matko Bankovic odnosno VJ Dogmatic.

U Puli su imali koncert i prošlog Božica, u sklopu manifestacije "Rock na Portarati", tako da se polako pretvara u tradiciju pa ga možda održe i iduce godine.

Inace, zadnji album objavljen im je prije dvije godine. Pettener kaže da im rad u Partyzanu omogucava ležerniji pristup, nisu toliko napeti, što im odgovara sada kada snimaju osnovne segmente, bubnjeve, bas, gitaru i vokal. "Do ovog albuma nismo bili optereceni tekstovima, više smo se bavili glazbom pa su pjesme bile plesnijeg karaktera. Na ovom albumu radimo znacajan pomak u smislu stila i tekstova, što je i normalno jer nekako smo svi stariji, pa su i tekstovi puno intimniji i govore o svakodnevnim stvarima koje svi prolazimo u odredenim godinama, o pitanjima koje si postavljamo u odredenim životnim situacijama, pa je materijal dosta veliki zaokret u odnosu na Dogmu nekad", kaže Pettener, isticuci da je Nenad Sinkauz na novom materijalu ostavio veliki trag. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter