Dogma skrece u indie rock

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska grupa Dogma od jeseni radi na novom, cetvrtom po redu studijskom albumu u svojoj 16-godišnjoj karijeri.

- Aranžmanski smo zgotovili skoro 90 posto albuma, imamo 11 novih pjesama, a još radimo na tekstovima, kaže basist Dogme Zoran Stojkovic. Kao i posljednji album "3", i novi ce album objaviti zagrebacka izdavacka kuca Menart. Prema ugovoru bend nema vremenskih okvira za dovršetak albuma, a bend ga planira objaviti do kraja ove godine.

Posljednji album, objavljen u ljeto 2009., bio je dominantno plesni rock album, oznacivši svojevrstan otklon od dotadašnjeg primarnog funk i elektronskog zvuka koji je ovaj sastav njegovao na prva dva albuma - prvijencu "Dogma" iz 1998. i "Makrou" iz 2000. godine.

- Iako smo zadržali plesnost, novi materijal naginje indie rocku. Za to je zaslužna naša suradnja s iznimno kreativnim gitaristom East Rodea Nenadom Sinkauzom koji je u našu glazbu unio neke nove alternativne muzicke smjernice. Sada je prakticki cijeli novi materijal bazicno obilježen gitaristickim pristupom, mada se necemo odreci elektronskih zvukova, kaže Stojkovic.

Na pitanje koliko su zadovoljni odjekom posljednjeg albuma "3", tim više jer se pojavio nakon višegodišnje stvaralacke pauze, odgovara da su zadovoljni reakcijom ljudi i kritike.

- Istina, nismo tim albumom poceli puniti dvorane, ali nismo ni imali prevelikih iluzija da cemo se njime vratiti na velika vrata. Više smo to smatrali novim pocetkom benda. Ocekujemo da nam novi album vrati status koji smo imali koncem 90-ih s "Ljubavnom", "Fragolom" i ostalim našim hitovima.

No, to ne znaci da nam je primarno na pameti popularnost. Prije svega, želimo napraviti cim bolji, iskreniji i zreliji album, koji ce biti pravi odraz onog što smo mi sada, zakljucuje basist Dogme Zoran Stojkovic.


Podijeli: Facebook Twiter