Dodjelu zemljišta prepustiti lokalnoj samoupravi

Giovanni Sponza i Valter Boljunčić (M. MIJOŠEK)
Giovanni Sponza i Valter Boljunčić (M. MIJOŠEK)

Saborski zastupnici IDS-a Giovanni Sponza i Valter Boljunčić komentirali su na današnjoj konferenciji za novinare prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, rekavši da će planirane izmjene dodatno centralizirati stvari u poljoprivredi. Sponza je naglasio da Zakon ima lošu stranu jer će dodjela poljoprivrednog zemljišta biti u ingerenciji agencija. (Agencija za upravljanje državnom imovinom op.a.).

- Praksa je pokazala da je usko grlo provođenja dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, upravo ministarstvo. Naime, jedinice lokalne samouprave to čine dva do tri puta brže, stoga se zalažemo da postupke treba pojednostaviti i ubrzati, kako bi poljoprivrednici došli na što jednostavniji i brži način do osnovnog sredstva za rad.

Zalažem se za to da se ovlasti prepuste jedinicama lokalne samouprave koje će sve brže odraditi, jer doista je nemoguće da neki iz agencija odlučuju o dodjeli poljoprivrednog zemljišta, ako to isto zemljište iz svog ureda nisu niti vidjeli, rekao je Sponza.

Valter Boljunčić novom zakonu najviše zamjera što je kako kaže, pisan za velike poljoprivrednike, rekavši da bi se njima prvenstveno trebalo zaštititi mali i srednji poljoprivrednici.

-Osnovni problem je što se sva prava vezana uz raspolaganje poljoprivrednim zemljištem prenose na agenciju u Zagrebu. To nije dobro jer oni ne znaju situaciju na terenu, a to bi trebalo biti u ingerenciji jedinica lokalne samouprave.

Novim zakonom treba limitirati količinu zemljišta koje se daje u zakup, da ne bi neka tvrtka uzela svo zemljište u zakup, rekao je Boljunčić.

Decentralizacija, novac koji bi se trebao namjenski ulagati u poljoprivredu te činjenica da bi zemlju na području jedinica lokalne samouprave trebali dobivati oni koji na tom području žive, glavni su zahtjevi IDS-ovaca. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter