Dodjelom nagrada završio 16. Motovun Film Festival

Nagrade Motovun film festivala
Nagrade Motovun film festivala

Svakom gledatelju u prepunjenom motovunskom Kinu Trg dodana je čašica rakije, na poziv festivalskog direktora Igora Mirkovića sve su čaše dignute u zrak, i stotine ljubitelja dobroga filma nazdravilo je u čast zatvaranja 16. Motovun film festivala.

- Naš se festival zapravo nikad ne zatvara, petnaest godina iskustva s tom metodom pokazuje da to funkcionira, mi nazdravljamo da se sljedeće godine ponovno vidimo na istom mjestu, poručio je Mirković s male festivalske pozornice ispod velikog festivalskog platna.

"Ovaj festival radi 170 vrijednih ljudi", nastavio je, i pozvao festivalske volontere da izađu na pozornicu, i tako je tom tradicionalnom motovunskom festivalskom gestom zaključena zadnja protokolarna točka ovogodišnjeg festivala: uslijedile su zadnje večernje projekcije, i fešta do zore.

Svečano zatvaranje festivala počelo je pak nečim što se u Motovunu vidjelo prvi put: u sklopu festivalske akcije "Slobodna zona Motovun" trebalo je, natječući se za prigodne nagrade, u posebne "putovnice" sakupiti što više pečata kao dokaz za što više odgledanih filmova. U prvoj nagradnoj kategoriji u kojoj se bodovao što veći broj "jezika odgledanih filmova" nagrađeni su Mario Kiršić i Andrea Ritoša koji su u svojim putovnicama sakupili dokaze da su gledali filmove na ukupno deset jezika. Najaktivniji motovunski festivalski filmofil je pak Andrea Degobis, koji je u pet dana pogledao čak 26 filmova!

Nakon zadnji put prikazane festivalske špice, na pozornicu se popeo najstariji step-plesač na svijetu, Miljenko Pintarić, i pomogao u najavljivanju dobitnika festivalskih nagrada. Prva je na redu bila nagrada za najbolji kratki film, koja inače nema žiri, već o novom dobitniku odlučuje onaj prošlogodišnji. Kako lanjski pobjednik, Danac Dan Geesin nije ove godine bio u Motovunu, javio se preko video-linka i publici obznanio svoj izbor: jedanaestminutni grčki film "KM" redatelja Christosa Nikoua.

Nagrađeni redatelj osobno je preuzeo nagradu (i bio je, nažalost, jedini od četvero nagrađenih redatelja koji je mogao osobno preuzeti svoj trofej), uz vrlo kratku zahvalu.

Uslijedila je dodjela nagrade FIPRESCI koju dodjeljuje međunarodno udruženje filmskih kritičara, a osvojio ju je grčko-talijanski film "Kći" redatelja Thanosa Anastopoulosa.

Redatelj Anastopoulos se također javio video-linkom, i uz zahvalu na nagradi kazao kako mu je posebno drago što ju je dobio baš u Motovunu, jer je Motovun zaslužan - za uspješan završetak njegova filma.

Naime, ispričao je Anastopoulos, postprodukcija filma "Kći" radila se u Trstu, i u jednom trenutku kad je ekipa zapela s poslom, odlučili su se na izlet u Istru, svratili u Motovun, i tu proveli nekoliko sati u vrlo kreativnoj raspravi kako rad na filmu privesti kraju. "Zato je Motovun u mome srcu i zato sam vam puno zahvalan", rekao je Anastopoulos na kraju svoje video-poruke.

Motovunski Maverick, Mohsen Makhmalbaf, zatim je najavio žiri glavne festivalske nagrade, Propelera Motovuna, u čije ime je Karel Och izvijestio da se Propeler dodjeljuje španjolskom filmu "Pošast" redateljice Neus Ballús. Nagrađene redateljice nije bilo u Motovunu pa je u njeno ime nagradu preuzela producentica Judit Quintana, rekavši uz zahvalu kako su nagradu zaslužili "svi koji su svojim enormnim entuzijazmom bili dio nastanka ovog filma".

Nagrada Bauer, za najbolji film u regiji, uz koju ide i novčana nagrada od 5.000 eura te sponzorska nagrada od 10.000 eura u produkcijskim uslugama, pripala je hrvatskom filmu "Obrana i zaštita" redatelja Bobe Jelčića. Kako je redatelj Bobo Jelčić već otputovao iz Motovuna, nagradu je primila producentica Zdenka Gold.

Zaključimo ocjenom Igora Mirkovića sa završne pressice, da je ovo bilo jedno od boljih izdanja Motovunskog filmskog festivala, te s radosnom opaskom članice FIPRESCI žirija, Ingrid Beerbaum, koja je pri dodjeli nagrada punom gledalištu rekla: "Postoje četiri važne osobine koje mora imati filmski festival ako ćemo ga smatrati dobrim: filmovi, osoblje, lokacija, i publika. Sva četiri elementa su ovdje u Motovunu super, i hvala vam što ste nas pozvali!" (D. ŠIŠOVIĆ; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter