Dodjelom nagrada završili 4. Bobijevi dani smijeha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dodjelom nagrada najboljoj predstavi i glumcima te izvedbom predstave Daria Foa "Ne plaćamo! Ne plaćamo", u režiji Ivice Kunčevića, u petak navečer u Zagrebu završili su IV. Bobijevi dani smijeha, tijekom kojih je od 16. listopada u Histrionskom domu izvedeno trinaest predstava.

Nagrade su dodijeljene redatelju Miranu Kurspahiću za predstavu "ThisCasting", u izvedbi Teatra Rugantino, te glumcima Anji Šovagović, Hani Hegedušić i Peri Juričiću.

Završna predstava ove kazališne smotre, pod naslovom "Ne plaćamo! Ne plaćamo!", djelo je talijanskog nobelovca Daria Foa, a riječ je o komediji koja se bavi ljudima na rubu egzistencije. Tom je predstavom i otvorena ovogodišnja smotra kazališta Histrion, posvećena četvrtu godinu zaredom jednom od bivših Histriona, legendarnom glumcu Josipu Bobiju Marotiju.

U Kunčevićevoj predstavi igrali su Biserka Ipša, Pero Juričić, Tara Rosandić i Žarko Potočnjak. Scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić, a kostimografiju Danica Dedijer.

Od jedne od najozbiljnijih tema današnjice, neimaštine, stvorena je uzbudljiva i zabavna komedija za koju je redatelj Kunčević, predstavljajući je na početku smotre, rekao da je njezin autor Dario Fo uspio "na tako opaku temu ispisati komediju". "U ovom ludom svijetu, koji pomalo liči na kataklizmu, možda jedino ostaje da se smijemo", rekao je Kunčević i dodao da se predstava ludistički, ludo i urnebesno smije tragediji.

Na ovogodišnjoj smotri predstava kojima je smijeh osnovna odrednica sudjelovalo je i zagrebačko dramsko kazalište "Gavella", s najnovijom predstavom, Moliereovom komedijom "Umišljeni bolesnik", u režiji Krešimira Dolenčića. Teatar Rugantino izveo je predstavu "ThisCasting", u režiji Mirana Kurspahića, a koprivnički Teatar Ludens predstavu "U tom mailu piše" Billyja van Zandta i Jane Milmore, u režiji Darija Hajračeka.

"Bračni (S)Provod", predstava je zagrebačkoga Aplauz teatra, u režiji Ivana Đuričića, izvedena na ovogodišnjoj smotri, kao i predstava "Hotel 'Slobodan promet" Georgesa Feydeaua, u režiji Sulejmana Kupusovića i izvedbi HNK iz Osijeka. Kazalište Virovitica predstavilo se s predstavom Mate Matišića "Legenda o svetom Muhli", varaždinski HNK s predstavom "Svoga tela gospodar" Slavka Kolara i u režiji Georgija Para, Scena Gorica "Sve u 3" Ive Ilakovac, Katarine Baban i Sanje Drakulić. Koprivničko kazalište Oberon nastupilo je sa Shakespeareovom komedijom "Kroćenje goropadnice" u režiji Damira Mađarića, a zagrebački Teatroman s predstavom "Ja deda" Bjarnija Haukura Thorssona. 

Domaćin festivala, GD Histrion izveo je na ovogodišnjim Bobijevim danima predstave "U Plavom podrumu" Nina Škrabe, u režiji Želimira Mesarića i "Diogeneš", Tituša Brezovačkog u režiji Zlatka Viteza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter