Dodjelom nagrada završila 59. Pula


 Svečanom dodjelom nagrada u prepunoj Areni i projekcijom filmova "Ledeno doba 4: Zemlja se trese" i "Pulska veza" završio je 59. festival igranog filma u Puli.

Svečanost dodjele nagrada bila je ekspeditivna i racionalno kratka pa su se dobitnici nizali jedan za drugim uz samo par rečenica zahvale žiriju i publici.

Krenimo redom: Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film uručena je producentici filma "Pismo ćaći" Veri Robić Škarica.

- Ja ću krenuti najprije od grada Pule. Godinama sam sjedila na onim stepenicama vodeći filmsku omladinu. Drago mi je da se sada nalazim s ove druge strane jer se ovako, na neki način, moji krugovi zatvaraju. Hvala mojoj ekipi koja je izdržala četiri godine i hvala žiriju za hrabrost da nam dodjeli ovu nagradu, kazala je Robić Škarica.

Favorit publike, koji je osvojio Zlatna vrata Pule, bio je "Halimin put" Arsena A. Ostojića.

- Ja vam iskreno moram priznati da smo čitava ekipa i ja zapanjeni da ste ovom ozbiljnom filmu dali ovako visoku ocjenu. Koliko mi je poznato ovo je najviša ocjena dana jednom filmu u novijoj povijesti filmskog festivala. Zahvaljujem vam što ste prepoznali kvalitetu ovog filma, njegovu emocionalnu snagu, njegovu autentičnost i uvjerljivost, kazao je Ostojić čiji je film publika ocijenila s 4,86.

Zlatna Arena za najbolju glavnu glumicu uručena je Ani Karić koja je također zahvalila publici, a posebno za pljesak koji je uslijedio nakon filma "Noćni brodovi" Igora Mirkovića.

- Lijepo je primati nagrade, ali je najljepša nagrada u kazalištu i filmu kada vas publika prihvati i kada vas voli. Hvala i Igoru Mirkoviću koji je odabrao mene za glavnu žensku ulogu. Mom Jakovu, Radku Poliču, šaljem jedan veliki poljubac. Žao mi je što nije tu pored mene i ne znam da li bi bez takvog partnera sada stajala tu, kazala je Karić.

Mate Gulin osvojio je Zlatnu Arenu za sporednu mušku ulogu u filmu "Pismo ćaći", a u amfiteatru je oduševio publiku s pitanjem: "Ma što je Hollywood i Los Angeles prema Puli i Areni?"

- Još uvijek ne vjerujem da sam dobio ovu nagradu jer kad su mi to javili gledao sam olimpijadu i mislio sam da sanjam. Hvala redatelju Damiru Čučiću i mom prijatelju Milivoju Beaderu koji me natjerao na ovo i omogućio mi da dođemo do ovdje, kazao je Gulin.

Među laureatima bili su i redatelj Branko Schmidt i Rene Bitorajac koji su osvojili Zlatnu Arenu za režiju odnosno glavnu mušku ulogu u filmu "Ljudožder vegetarijanac". Ovo je druga nagrađena suradnja Schmidta i Bitorajca koji su zajedno radili i u najboljem filmu 56. Pule "Metastaze".

Nakon uručenja nagrada svi su se laureati poredali za grupnu fotografiju, a publika ih je otpratila srdačnim aplauzom u iščekivanju crtića. (Boris VINCEK, snimio Manuel ANGELINI)  


Podijeli: Facebook Twiter